Cu părere de rău am aflat vestea desfiiințării de către Guvernul României a Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului din România, propunere care intuiesc că a venit din partea urmașilor foștilor torționari comuniști care activează în prezent în cadrul Partidului Național Liberal și a politicienilor proveniți din tristul partid cu adânci rădăcini comuniste numit și democrat și liberal a cărui cadre s-au integrat sub steagul liberal în ultimii ani.E dorința lor mai veche de a reduce la tăcere glasul bravilor istorici ce activează în cadrul acestui Institut:Marius Oprea,Gheorge Petrov,Cosmin Budeancă care au scos la lumină în toți acești ani mizeriile morale ale părinților securiști ale vrednicilor liberali doritori de a ucide glasul dreptății.

De altfel chiar și la Bistrița mai aveam un pic și urma să fie numit ca și prefect,garant al respectării drepturilor omului un astfel de urmaș al torționarilor comuniști care urma să ne dea lecții despre respectarea drepturilor încălcate de comuniști : dreptul la libertatea cuvântului și dreptul la respectarea proprietății,adevăr care mi-a fost dezvăluit cu câțiva ani în urmă în studioul televiziunii As Tv Bistrița în culisele unei emisiuni despre curajosul luptător anticomunist Gheorghe Pașca.

Sunt alături de acești bravi istorici care rescriu adevărata istorie a părinților noștri care au avut curajul în anii grei ai bolșevismului să lupte și să sufere moartea pentru a redobândi libertățile pierdute,libertăți fără de care viața lor nu mai avea nici un rost. Doar la Bistrița în ultimii ani sub patronajul acestor minunați oameni s-au ridicat șapte monumente,s-au scris patru cărți și s-au realizat trei filme documentare despre jertfa martirilor anticomuniști.Și asta pentru că blestemățiile dictaturilor să nu se mai repete în comunitățile noastre și în a noastră țară.

Domnule prim-ministru, dacă veți împlini această dorință a foștilor securiști de a desființa Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului orice vă puteți numi dar numai liberal nu vă mai puteți numi ! Vă blastămă din morminte părinții dumneavoastră Brătieni care au murit sub gloanțele comuniștilor mărturisind pentru adevăr și dreptate !

Cer ca glasul rațiunii și al adevărului să își strige cu curaj năzuința iar dreptatea să biruie în ultimul ceas !

E dreptul memoriei părinților noștri care s-au jertfit pentru libertate în fața bocancului bolșevic.Istoria ne va judeca pe toți mai devreme sau mai târziu.

Preot Rus Vasile,nepot al primarului liberal din Rebra,Toader Dumitru,ucis de Securitate în Dealul Crucii în ziua de 4 iunie 1949.Osemintele sale au fost deshumate de I.I.C.C.M.E.R în zilele de 26 și 27 aprilie 2009 la șaizeci de ani de la uciderea lui fără judecată și fără respectarea nici unui drept.