Andrei Tarkovski, considerat de către Agenția Reuters unul dintre cei mai mari regizori de film din istoria cinematografului, a avut sânge românesc. Dezvăluirea a fost făcută de către sora marelui regizor, Marina Tarkovskaia, într-un interviu acordat revistei Gordon Boulevard în urmă cu mai mulți ani.
Întrebată despre originile sale și ale fratelui său, Marina Tarkovskaia a răspuns că familia sa se trage din Polonia și România, nicidecum din Caucaz, așa cum circulă o legendă prin Rusia.

„Așa zisele origini caucaziene sunt un mit, o provocare. A apărut pentru că în Caucaz există un Munte Tarkitau, și un salt denumit „Tarki”, despre care a scris poetul Polejaev, aflat în exil acolo.Cineva chiar a venit la bunicul meu și i-a spus că ar trebui să moștenească oi și mine de argint, doar datorită similarității de nume. Bunicul a refuzat.


Toți cei din neamul Tarkovski au fost blonzi cu ochi albaștri – cu rădăcini pronunțate slave. Rădăcina este în Polonia, acolo unde numele „Tarkovski” este destul de comun. Acolo există și orașul Tarkov.
Când am conceput cartea de memorii „Fragmente dintr-o oglindă” am început să strâng material: am fost acasă, am căutat prin arhive. Am fost în Ucraina, la Kirovograd, locurile natale ale tatălui meu. Am reușit să găsesc o mulțime de dovezi cum că familia mea a părăsit Polonia. Există o scrisoare de la începutul secolului XIX, conform căreia genealogia poloneză a familiei noastre poate fi urmărită foarte clar. Un anume Vaclav Tarkovski a apărit la finalul secolului XVIII în Rusia. La început, familia Tarkovski a trăit în Vestul Ucrainei, apoi în provincia Jitomir, apoi în Elizavetgrad (Kirovogradul de azi). 
Apoi, bunica noastră (paternă -n.a.) era româncă, era din Iași. Aspectul fizic al meu și al lui Andrei arată că sângele românesc s-a amestecat cu cel slav. Sunt foarte supărată că versiunea despre așa zisa origine caucaziană a lui Andrei, fără nicio bază reală, continuă să apară în cărți”, a declarat ea atunci. Andrei Tarkovski a fost un regizor rus care a primit numeroase premii, inclusiv la festivalurile de la Cannes și Veneția.

NapocaNews