Direcția Patrimoniu Cultural Universitar a Universității Babeș-Bolyai a inaugurat luni, 20 ianuarie 2020, Muzeul Alexandru Duma, în prezenţa unui public numeros.

Amenajat în contextul Centenarului UBB și dedicat Primului Război Mondial, muzeul prezintă într-un context documentar desenele artistului Alexandru Duma (1887-1916), realizate în cei doi ani petrecuți pe front ca soldat în armata austro-ungară. Alexandru Duma este considerat una dintre personalitățile distincte ale Școlii de pictură de la Baia Mare, iar caietele rămase în urma sa au atât o valoare documentară, cât și o certă valoare artistică.

Vizitatorii au aflat detalii despre biografia, opera și itinerarul artistului pe front cu ajutorul unei platforme digitale create special pentru acest muzeu şi au descoperit în desenele expuse diverse aspecte ale vieții militare – de la evenimentele cotidiene din spatele frontului la momentele mai mult sau mai puțin tensionate din tranșee sau din spital – putând experimenta atmosfera Marelui Război prin intermediul unui film VR inclus în expoziția permanentă a muzeului.

Pe viitor, sala multimedia a Muzeului Alexandru Duma va găzdui activități destinate studenților și elevilor, precum și altor categorii de public interesate de Marele Război.

La inaugurare a luat cuvântul acad. prof. Ioan-Aurel Pop, Rectorul Universității Babeș-Bolyai, care a subliniat importanţa noului muzeu în păstrarea memoriei soldaţilor români căzuţi în primul război mondial. „Universitatea Babeş-Bolyai este universitatea cu cele mai numeroase muzee din ţară”.

Prorectorul, prof. dr. Ioan Bolovan a felicitat colectivul Direcția Patrimoniu Cultural Universitar pentru organizarea acestui muzeu, care a beneficiat de sprijinul financiar al BT sau Raiffeisen bank.

Muzeul va putea fi vizitat în mod gratuit, de luni până vineri, în intervalul orar 9.30-13.30.

NapocaNews