O carte incitantă și interesantă a fost lansată aseară în prezența istoricului Doru Radosav la Biblioteca Central Universitară Cluj-Napoca (BCU) Lucian Blaga.

”Clujul sub Coroana României”, carte a istoricului Cornel Jurju, spune povestea Clujului regal adică a vizitelor regale de după Unirea Transilvaniei cu Regatul României și rolul acestora în crearea unei conștiințe civice românești în capitala Ardealului.

”Intrările regale la Cluj au deslușit o anumită configurație a autorității monarhului. Aceasta era etalată în câteva componente esențiale: tradițonală-regele României actualiza statutul de reprezentant al puterii divine; istorică-regele simboliza marile înfăptuiri românești ulterioare anului 1866; națională-regele exprima națiunea și suveranitatea statului român; modernizatoare-regele indica și instaura ritmul de evoluție civilizațională a națiunii în sens instituțional, material sau tehnologic. Regele României întruchipa un prototip de autoritate reală sai simbolică, în măsura să dinamizeze, să ofere direcție și ideal societății capabilă să inițieze și să administreze un model eficiet/valid de coeziune a corpului social românesc în baza valorilor naționale”, afirmă Jurju despre inițiativa sa.

Volumul a văzut lumina tiparului la editura Argonaut are 250 de pagini și conține fotografii spectaculoase și inedite din vizitele regale de la Cluj.

Cartea este o recuperare istoriografică a rolului monarhiei în crearea unui Cluj instituțional modern și românesc, simbol al unității.

NapocaNews