După alegerea sa în funcția de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Arhimandritul Benedict Vesa a spus că la acest început de drum are nevoie ca „smerenia să țină loc de fapte”, conform Basilica.ro.

Joi, 13 februarie 2020, în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În cadrul ședinței a avut loc alegerea Episcopului-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Sfântul Sinod l-a ales, prin vot secret, pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Benedict Vesa ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cu 35 de voturi din 51 de voturi valabil exprimate. Noul Episcop-vicar ales va purta titulatura Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

Arhim. Benedict Vesa va deveni cel mai tânăr ierarh din Biserica Ortodoxă Română, împlinind astăzi vârsta de 36 de ani.

În urma votului, părintele arhimandrit și-a exprimat deschis gândurile:

„Mulțumesc lui Dumnezeu de la cer până la pământ pentru această zi binecuvântată! M-am simțit ocrotit de Maica Domnului dintotdeauna și trăirea pe care o am acum aș vrea să o exprim pornind de la paradigma pe care Ea Însăși a trăit-o atunci când a fost chemată de Dumnezeu”.

„Pe de o parte, este acest gând: Cum va fi? Cum este mie aceasta, ținând cont de puținătatea vârstei și de nedeplinătatea duhovnicească? Dar, pe de altă parte, este și această încurajare: că Duhul Domnului este, va fi peste mine și puterea Celui Preaînalt mă va întări, Domnul este cu noi! Nu pentru dreptățile mele socotesc că se întâmplă lucrul acesta, ci pentru credința Bisericii și pentru lucrarea ei”.

„Iar pe de altă parte, sunt încurajat și rostesc și eu în aceeași paradigmă: A căutat spre smerenia robului său. Și zice Sfântul Isaac Sirul că acolo unde este smerenie, smerenia ține loc de fapte”, a subliniat Episcopul-vicar ales Benedict Bistrițeanul.

„Primesc cu bucurie această ascultare pe care Biserica mi-o pune pe umeri sub chipul omoforului înțelegând că omoforul este o chemare la dragostea jertfelnică a Păstorului celui Bun care lasă cele 99 de oi în siguranță și pleacă să o caute pe cea de-a o suta. Mi se pune o altă Cruce pe umeri. Dar așa cum știm, cum spunea și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, prin cruce vine bucuria și sunt conștient de acest lucru”.

„În acest moment foarte intens pentru mine, doresc să mulțumesc cu fiască recunoștință Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru încredere și pentru gândul bun și în măsura în care voi putea mă voi strădui să fac lucrarea Bisericii”.

Patriarhul României l-a felicitat pe viitorul arhiereu, exprimându-și încrederea în viitoarea slujire.

NapocaNews