Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Nicula a fost mutată în noua biserică, din cadrul așezământului monahal.

Noul locaș de cult a fost binecuvântat de mitropolitul Andrei al Clujului, pentru a se putea sluji sfintele slujbe până la terminarea lucrărilor de finisaj interior și exterior.

Chiar dacă a fost o zi de marți lucrătoare, peste 200 de pelerini au venit la Mănăstirea Nicula, unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din spațiul românesc, străveche vatră de cultură și credință, pentru a participa la un moment istoric.

Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, împreună cu un impresionant sobor de preoți, a binecuvântat noua biserică a străvechiului așezământ monahal, cu scopul de a se putea începe oficierea Sfintei Liturghii și în noul locaș de cult.

‘Dacă nouă ni se pare greu să rezumăm tot ceea ce s-a înfăptuit pentru a ridica o asemenea ctitorie, mă voi folosi de versurile lui Tudor Arghezi, care sunt foarte sintetice, dar, în același timp, extrem de cuprinzătoare: Altarul ca să fie și pietrele să ție/ Cer inima și viața zidite-n temelie. Inima și viața celor care s-au ostenit aici, a părintelui exarh, a părintelui stareț, a calugărilor și a tuturor ctitorilor, care iubesc Mănăstirea Nicula și și-au adus contribuția pentru a se ctitori această biserică. Nu mai este mult până când va fi terminată. Se vede că generații întregi de oameni s-au rugat, urcând dealul de la Nicula. Tare mi-aș dori ca Dumnezeu să le împlinească rugăciunile pentru că multe necazuri și greutăți sunt. Și la Maica Domnului, mijlocitoare către Domnul Hristos, aleargă toți creștinii buni.’

‘Vă citez și versurile din popor: Biserică străbună, locaş de închinare/În care s-au rugat în zi de sărbătoare/Bătrânii mei, părinţii şi toţi strămoşii-n şir/Ce odihnesc sub cruce în micul cimitir! Pe lespezile tale îngenuncheam și eu/Vorbind în rugăciune cu bunul Dumnezeu/Eram copil…și mama cea bună rugătoare/Mă învăța mătănii ce trebuie să fac la sfintele icoane…și își continuă autorul gândul, exprimându-și mare dragoste. Să dăm slavă Lui Dumnezeu’ a punctat ÎPS Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Anul 2001 a marcat istoric Mânăstirea Nicula prin intervenţia Arhiepiscopului Bartolomeu al Clujului, care rectitoreşte aşezământul monahal, reorganizându-l urbanistic şi, împreună cu obştea călugărească, a demarat construcţia de noi edificii: Biserică, Casă de creaţie, Centru de studii patristice, Corp administrativ, Arhondaric şi Clopotniţă.

S-a reuşit, până în prezent, edificarea Casei de creaţie, ce cuprinde reşedinţa arhiepiscopului, biblioteca și atelierul de pictură. Arc peste timp, astăzi, noua biserica a mânăstirii, aflată în stadii de finisare interioară și exterioară, a fost binecuvântată pentru a se putea sluji în aceasta.

Neamunit Cluj