La Atena, militanții partidului Zorii Aurii au defilat la portul Pireu împotriva migranților. Alte manifestări sunt așteptate zilele următoare.

„Toate elementele sunt acolo pentru ascensiunea extremei drepte în Grecia”, a estimat Georges Prevelakis, profesor de geopolitică la Paris și Atena.

„Orice populație locală care vede un număr mare de străini care sosesc este se îngrijorează cu privire la tulburările pe care le presupune acest lucru”, a adăugat el, precizând că acuzațiile de „fascism” aduse locuitorilor din Lesbos fac parte dintr-un limbaj „abuziv”, dând ca exemplu solidaritatea insularilor cu migranții în perioada crizei migratorii din 2015, scrie France 24.

Fondatorul partidului Soluția greacă, a cincea forță politică a țării, Kyriakos Velopous, a propus ridicarea unui zid de șase metri înălțime la frontiera cu Turcia și a promis expulzarea migranților ilegali.

Din Europa, doar vocea Franței a dat asigurări că nu va ceda șantajului făcut de Turcia și că frontierele vor rămâne închise. Însă, pe măsură ce UE lasă doar Grecia pe post de gardian la ușile continentului, violențele se vor răspândi cu mare viteză în această țară.

NapocaNews