Preşedintele Colegiului Medicilor din România este de părere că Germania sau Franța ar trebui să compenseze cumva România pentru exodul medicilor români în aceste țări. Gheorghe Borcean este citat cu această declarație de cotidianul „Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ), care i-a luat un interviu.

Potrivit FAZ, Gheorghe Borcean a spus că aproximativ 14.000 de doctori au părăsit România în perioada 2010 – 2018. Prin urmare, spune el, acordarea unor compensaţii e justificată, din moment ce pregătirea fiecărui medic costă România aproximativ 100.000 de euro.

Jurnaliştii germani au stat de vorbă şi cu preşedintele Colegiului Medicilor din Serbia, care însă nu e de acord cu afirmaţiile românului: „Nu e o idee bună, nu ne putem vinde doctorii”, a spus oficialul din ţara vecină.

Contactat de Digi24, Gheorghe Borcean a explicat în ce context au fost făcute aceste afirmații. El a spus că a avut o „discuție colocvială” cu jurnalistul german care l-a sunat, iar răspunsul lui despre posibile compensații a fost dat la întrebarea ipotetică „Ce le-ați spune lui Emmanuel Macron sau Angela Merkel dacă i-ați întâlni față în față?”. Președintele Colegiului Medicilor a precizat că nu a vorbit în numele statului român, cu atât mai mult cu cât organizația pe care o conduce este  „neguvernamentală”.

„Nu era o polemică între mine și colegul din Serbia. Discuția a fost foarte colocvială cu dl. de la FAZ, un ziar serios, de altfel. Nici nu am crezut că e de acolo. M-a sunat cineva și am discutat o oră, aproximativ, dar ne-am înțeles finalmente. M-a întrebat; dacă ai putea să o suni pe Merkel sau Macron, ce le-ai spune? A, zis că aș vorbi mai întâi cu Macron, că sunt vorbitor de franceză. I-aș spune că știu că nu poți pune o piedică cuiva să circule în Europa, dar dacă tot ar trebui să-i cer ceva, i-aș cere să compenseze statul român, de la care Franța a primit 4.000 de medici, Germania – 4.000, Anglia – 4.000, în perioada de la intrarea în UE. Costurile pentru România pentru a produce un medic sunt 100.000 de euro, sumat asta ar însemna 1,4 miliarde de euro”, a explicat dr. Gheorghe Borcean.