Exista speranță? Cu câteva zile înaintea Paștilor, un judecător de la Curtea de Bacău a depus o cerere de ordonanță președințială, la Curtea de Apel Iași, prin care Ministerul de Interne să fie obligat  să modifice textul ordonanțe militare, în sensul permiterii organizării de slujbe religioase.

Judecătorul Ioan Petrescu a cerut modificarea ordonanței militare prin care se interzic adunările cu caracter religios. Cu alte cuvinte, magistratul a cerut eliminarea din textul Ordonanței militare 1 termenele ”religioase„, ”fără accesul publicului” și ”la care nu pot participa maximum opt persoane”.

Acțiunea judecătorului Petrescu ar trebui admisă din mai multe puncte de vedere. Primul motiv se referă la Constituția României, care la articolul 29, care se referă la ”libertatea conștiinței”, cultele religioase sunt independente față de stat și, în plus, ”libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă”.

Mai mult, al doilea motiv direct pentru care acțiunea magistratului ar putea avea câștig de cauză se referă la decretul președintelui României, prin care a fost instituită starea de urgență, și unde nu a fost restrâns dreptul garantat de Constituția României, și anume ”libertatea de conștiință”.

NapocaNews