Președintele Klaus Iohannis a semnat, pe 30 mai 2017, decretul de promulgare a Legii pentru instituirea Zilei naționale de cinstire a martirilor din temnițele comuniste în data 14 mai.

În expunerea de motive a legii se arată că „marea sărbătoare a tuturor românilor care cinstesc sfânta jertfă a martirilor din temnițele comuniste este ziua de 14 mai 1948, când au fost arestați de regimul comunist marea majoritate a tinerilor, a intelectualilor, alți mulți români care, prin exemplul de neascultare și reală libertate exprimată în fața regimului dictatorial ateu, au pătimit asemenea primilor creștini”.

Actorul clujean Ruslan Bârlea recită din versurile poeților temnițelor comuniste Sergiu Mandinescu și Radu Gyr în cinstea datei de 14 mai, care este Ziua națională de cinstire a martirilor români din temnițele comuniste.

Ruslan Bârlea, actor la Teatrul Național ”Lucian Blaga” Cluj și originar din Basarabia, a participat în ultimii ani la spectacolele organizate de Primăria municipiului Cluj-Napoca la Centrul de Cultură Urbană Casino, cu ocazia celebrării poeților români din temnițele comuniste.

Înregistrarea este un cadou pentru iubitorii de poezie și un omagiu celor care s-au jertfit pe altarul luptei și creației lirice anticomuniste.

NapocaNews