Ambasadorul american la Berlin a acuzat Germania de subminarea măsurilor NATO de descurajare nucleară, vizându-i pe partenerii de coaliţie ai cancelarului Angela Merkel după ce unii dintre liderii lor au chemat la dezarmare nucleară, relatează joi Reuters, potrivit Agerpres.

Rolf Muetzenich, liderul parlamentar al social-democraţilor (SPD), a cerut la începutul acestei luni retragerea tuturor armelor nucleare americane din Germania – opinie ce divizează partidul său de stânga şi nu este împărtăşită de conservatorii lui Angela Merkel.

Într-un articol de opinie pentru ziarul german Die Welt, ambasadorul Richard Grenell scrie: „În loc să submineze solidaritatea ce stă la baza disuasiunii nucleare a NATO, a venit timpul ca Germania să-şi îndeplinească angajamentele faţă de aliaţii săi şi să investească în mod continuu în participarea nucleară a NATO”.

„Conducerea politică a Germaniei, în special cea a SPD, ar trebui acum să arate clar că republica federală îşi onorează aceste angajamente şi îşi respectă aliaţii”, a adăugat Grenell, care este de asemenea şeful în exerciţiu al serviciilor de naţionale de informaţii în administraţia preşedintelui Donald Trump.

Remarcile intervin pe fondul relaţiilor adesea tensionate dintre Berlin şi Washington în timpul preşedinţiei lui Trump. Preşedintele SUA a făcut presiuni asupra Germaniei pentru a-şi creşte cheltuielile pentru apărare şi a acuzat Berlinul că este un „captiv” al Rusiei din cauza dependenţei sale energetice.

NapocaNews