Joi, 28 mai 2020, la sărbătoarea Înălțarii Domnului, zi în care sunt pomeniți și eroii neamului românesc (Ziua Eroilor), Mănăstirea clujeană Muntele Rece și-a serbat hramul, în prezența Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat slujba parastasului pentru eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară.

De la ora 10:00, la altarul de vară al așezământului monahal, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor restrâns de clerici, în prezența credincioșilor, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Firea omenească este ridicată la cer”. De asemenea, le-a vorbit celor prezenți despre importanța sărbătorii şi a cinstirii eroilor neamului.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Firea omenească este ridicată la Cer”. De asemenea, le-a vorbit celor prezenți despre importanța sărbătorii şi a cinstirii eroilor neamului.

„Firea omenească este ridicată la Cer. Domnul Iisus Hristos intră triumfător în Ceruri. Biruise păcatul, suferința, moartea, iadul, și se înălța triumfător la Cer. Și atunci, imediat, realizăm de ce la Înălțarea Domnului sunt sărbătoriți și eroii. Noi socotim că ei au biruit, au triumfat asupra relelor.”

Sărbătoarea eroilor sau cultul eroilor a fost instituit imediat după ce s-a realizat România Mare, a spus Mitropolitul Andrei.

„Cei ce s-au preocupat de cultul eroilor au fost Regina Maria și Patriarhul Miron Cristea. Din an în an, cultul eroilor a crescut, mormintele lor au fost aranjate în toate locurile unde au fost bătălii mari, iar ziua în care erau sărbătoriți eroii era ziua Înălțării Domnului Iisus Hristos. Lucrul acesta a durat până în 1948, când stăpânirea comunistă a schimbat data cinstirii eroilor pe 9 mai, și a desființat slujbele acestea solemne de cinstire a eroilor – cultul eroilor. După ce a adus Dumnezeu libertatea, începând cu anul 1990 s-a reluat din nou tradiția cinstirii eroilor la sărbătoarea Înălțării Domnului Hristos, pentru că și ei, eroii noștri, au biruit asupra răului. Domnul se înălța triumfător la Cer pentru că a biruit moartea și păcatul. Eroii noștri sunt cinstiți pentru că ne-au lăsat ceea ce avem – ne-au lăsat o patrie frumoasă.”

În cadrul slujbei, ierarhul s-a rugat pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui, titrează Radio Renașterea.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a oficiat o slujbă de parastas la Cimitirul Eroilor din apropierea mănăstirii. Au fost prezente cadre militare, autorități locale și județene.

La final, a avut loc ceremonia de depunere de coroane și flori, iar un trompet, din cadrul Muzicii Militare a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj-Napoca, a intonat Stingerea (Il Silenzio).

Ca în fiecare an, în ajunul Zilei Eroilor, militarii Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” din Florești au desfășurat o activitate de întreținere, plantare de flori și îngrijire a Cimitirului Eroilor din Al Doilea Război Mondial, căzuți pe platoul unde azi se află mănăstirea.

NapocaNews