Ministerul Economiei solicită Nuclearelectrica să abroge Strategia de continuare a Proiectului Unităţile 3 şi 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2014) precum şi a Strategiei revizuite de continuare a Proiectului Unităţile 3 şi 4 Cernavodă prin organizarea unei proceduri de selectare de investitori (2018).

Ministerul mai solicită mandatarea Consiliului de Administraţie al SNN să iniţieze procedurile/demersurile/acţiunile privind încetarea negocierilor cu CGN, precum şi încetarea efectelor juridice (prin acordul părţilor, denunţare etc) a următoarelor documente: „Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea şi dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodp (MoU), şi respectiv a (ii) Acordului Investitorilor în forma preliminară.”

Ministerul mai cere de asemenea mandatarea Consiliului de Administraţie al SNN de a iniţia demersurile necesare pentru analiza şi cristalizarea opţiunilor strategice privind construcţia de noi capacităţi de producţie de energie electrică din surse nucleare.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, afirma în luna ianuarie că extinderea centralei nucleare de la Cernavodă ar trebui făcută împreună cu companii din ţări membre NATO sau ale Uniunii Europene, nu din China.

Virgil Popescu a avansat ideea conform căreia Nuclearelectrica ar fi capabilă să construiască singură un reactor nuclear la centrala de la Cernavodă.

Şi premierul Ludovic Orban spunea că, la mai bine de 5 ani de negocieri cu statul român, parteneriatul cu chinezii de la CGN ar putea înceta, investiţiile urmând să fie făcute în raport cu acordul verde european. „Mie îmi este clar că nu o să meargă cu chinezii (…) Vom vedea cu ce partener (vor fi făcute reactoarele). Este vorba de partener şi finanţare”, a spus premierul Ludovic Orban într-un interviu acordat HotNews.ro.

NapocaNews