Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste este marcată anual, în 14 mai. Printre cele mai cunoscute închisori în care şi-au executat condamnările sau în care şi-au pierdut viaţa numeroşi deţinuţi politici se numără și cea de la Gherla.

Aici, de trei ani, funcționează o mănăstire-memorial închinată acestor martiri, în care jertfa și suferința lor este pusă în valoare. Așezământul monahal este situat pe Dealul Cărămidăriei, unde se află și un cimitir anonim cu gropi comune în care au fost aruncați deținuții morți în penitenciarul din Gherla, în perioada comunistă. Printre cei care au fost închiși aici se numără: psihologul Nicolae Mărgineanu, scriitorul Paul Goma, părintele Nicolae Steinhardt, părintele Gheorghe Calciu și poetul Vasile Voiculescu.

Mănăstirea – Memorial „Sfinții 40 de Mucenici” a fost înfiinţată pe 1 octombrie 2017, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, și până în prezent a fost amenajată o sală ce cuprinde un paraclis, un muzeu, câteva camere și o trapeză. Potrivit starețului așezământului monahal, protos. Grigorie Benea, urmează să se efectueze săpături pentru a degreva locul din punct de vedere arheologic, după care se va începe construcția propriu-zisă.

„Pe harta Gulagului românesc, Gherla a fost unul din locurile în care s-a suferit cel mai mult și cel mai intens. Mii de oameni, unii dintre ei personalități marcante ale elitei interbelice românești, au umplut celulele și beciurile teribilei închisori, fapt ce a lăsat până azi o rană deschisă în inima orașului. Din păcate, tot acest tezaur inestimabil de suferință este practic nevalorificat și lăsat pradă uitării. Pentru a umple acest gol, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a avut inițiativa construirii unui memorial. În acest sens a fost constituită Asociația Memorialul Gherla și s-a înființat totodată Mănăstirea «Sfinții 40 de Mucenici», care să cuprindă Ansamblul Memorial. Mănăstirea va cuprinde o capelă pentru comemorarea liturgică a victimelor comunismului, un spațiu expozițional dedicat celor ce au suferit în penitenciar, cât și o bibliotecă tematică și o sală de conferințe”, se arată pe site-ul mănăstirii, unde cei doritori sunt îndemnați să facă donații pentru construirea așezământului, titrează Radio Renașterea.

NapocaNews