Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a afirmat că este nevoie şi de redeschiderea bisericilor după ridicarea stării de urgenţă.

„Biserica Ortodoxă Română, ca şi celelalte culte religioase din Romania, va face demersuri fireşti şi riguros argumentate pe lângă autorităţile statutului pentru a găsi împreună căile raţionale de întoarcere graduală, precaută, dar grabnică, la starea de normalitate, stare care nu include doar o dimensiune materială, ci şi una spirituală. Normalizarea vieţii sociale înseamnă aşadar, în mod evident, şi revenirea oamenilor, cu respectarea măsurilor de protecţie necesare, la exercitarea dreptului lor fundamental la viaţa religioasă publică, adică în lăcaşurile de cult”, a declarat Bănescu pentru Agerpres.

Potrivit Ordonanţei Militare 2 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată, pe 22 martie, în Monitorul Oficial, „se pot oficia slujbe în lăcaşurile de cult, de către slujitorii bisericeşti/religioşi fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online”.

Jurnalistul şi publicistul Ion Cristoiu afirmă că menţinerea bisericilor închise şi după încetarea stării de urgenţă este din vina BOR, care nu a făcut presiuni, şi, care, în opinia sa, ar trebui să fie mai activă, chiar şi în raport cu statul.

Ion Cristoiu spune că Biserica Ortodoxă Română (BOR) ar fi trebuit să urmeze exemplul celor care fac lobby la Guvern pentru ca domeniile pe care le reprezintă să fie redeschise după 15 mai, scrie mediafax.ro.

NapocaNews