Reprezentanţii industriei de turism au participat, luni, la o întâlnire cu Ludovic Orban pe marginea problemelor din HoReCa, din cauza pandemiei de coronavirus. Aceștia susțin că Guvernul a planificat deschiderea teraselor pentru data de 1 iunie, iar sezonul estival din România să înceapă de la 15 iunie.

„Promisiunea premierului este 1 iunie pentru terase şi 15 iunie pentru sezonul estival (…) în situaţia în care nu există derapaje majore în cifrele comunicate de Comitetul de Supraveghere a Situaţiilor de Urgenţă”, a declarat luni Daniel Mischie, CEO City Grill, grupul care deţine 18 localuri şi o platformă de livrări.

Premierul Ludovic Orban a declarat anterior că va menţine terasele închise prin Legea instituirii stării de alertă.

„În articolul 8 din lege există posibilitatea, în alineatul 1, de a menţine închise terasele şi le vom menţine închise”, spunea Ludovic Orban.

Din cauza crizei COVID-19, sectorul HoReCa va pierde 2,4 miliarde de euro din totalul cifrei de afaceri, iar din 400.000 de angajaţi, 320.000 vor fi concediaţi, estimează Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA).BREAKING! E alertă la Kaufland! Mai mulţi angajaţi au fost depistaţi cu coronavirus!

Premierul Ludovic Orban a participat în ședința de plen a Camerei Deputaților, la „Ora prim-ministrului”, o dezbatere cu tema „Măsuri de relansare a economiei României și de atenuare a efectelor negative provocate de epidemia de coronavirus”.

Patronatele din domeniul HoReCa, unul dintre sectoarele cele mai afectate de măsurile impuse pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, dar și clienții, solicită Guvernului redeschiderea teraselor, însă, bineînțeles, cu respectarea unor măsuri drastice de protecţie.

Solicitarea vine în contextul în care restricțiile au avut efecte foarte mari în această industrie.

Proprietarii de terase iau în calcul mai multe măsuri de protecție, care vor fi impuse odată cu redeschiderea acestora:

  • măştile de protecţie,
  • măsurarea temperaturii,
  • distanţarea meselor.

Totuşi, atunci când vei sta la masă, nu eşti obligat să porţi masca de protecţie, a precizat – pentru Mediafax – Dragoş Petrescu, proprietarul unui lanț de restaurante.