Jurnalistul Radu Banciu a lansat în emisiunea lui de pe B1 Tv o comparaţie între ceea ce a fost în Spania cu autonomia Cataloniei şi episodul recent din România, cu proiectul Ţinutului Secuiesc.

În emisiunea „Lumea lui Banciu”, jurnalistul a explicat cum au rezolvat autorităţile spaniole situaţia incendiară din 2017 şi s-a întrebat dacă şi liderul UDMR, Hunor Kelemen, ar trebui să fie pedepsit de legea românească la fel cum au fost pedepsiţi liderii catalani.

Banciu a mai vorbit şi despre ce s-ar fi întâmplat dacă proiectul de lege prin care Ardealul ar fi primit autonomie (adoptat tacit şi apoi respins în Senat, după atacul preşedintelui Iohannis, care a întrebat public PSD dacă vrea să dea Ardealul ungurilor), ar fi fost aprobat, dar și despre reacția şefului statului despre acest subiect.

„Nu este posibil să fim călcați în picioare acasă și nici măcar să nu avem o reacție. Să ne cerem scuze că Președintele României a vorbit urât?

A vorbit la 7% din cât vorbeam eu. Se va întâmpla într-o zi și o să rămânem fără zona aia.

Este mai grav decât să rămâi fără un copil, sau fără un picior sau fără serviciu, pentru că identitatea națională contează”.

NapocaNews