A fost publicat în Monitorul Oficial noul Ordin privind regulile de desfăşurare a slujbelor religioase în timpul stării de alertă. Ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne prevedere obligativitatea dezinfectării după fiecre utilizare a linguriţei de împărtăşanie, titrează Știri pe surse.

Potrivit ordinului, emis în temeiul Legii 55/2020 şi al HG 394/2020, în biserici fiecare persoane trebuie să stea la cel puţin doi metri de o altă persoană şi să poarte mască de protecţie. Slujbele în aer liber sunt exceptate de la încadrarea în categoria adunărilor publice. Uşile, balustradele şi chiar icoanele, dacă sunt atinse de credincioşi, trebuie dezinfectate cel puţin o dată la patru ore.

Potrivit ordinului, emis în temeiul Legii 55/2020 și al HG 394/2020, credincioșii trebuie să păstreze o distanță de 2 metri în spațiu închis și 1,5 metri în aer liber. Dacă slujba are loc în interiorul lăcașului de cult, este permisă participarea a maximum 16 persoane, obligate să poarte mască de protecție. Slujbele desfășurate în spații publice, în exteriorul lăcașelor de cult, nu sunt considerate adunări publice. Se vor dezinfecta o dată la 4 ore obiectele sau suprafețele frecvent atinse (mânerele ușilor, balustrade, scaune ș.a.).

Ordinul pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcașurile de cult este emis de Romică-Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, cu nr. 875/22.05.2020 și de Marcel Ion Vela, ministrul Afacerilor Interne, cu nr. 80/22.05.2020.

Până la ora publicării acestui articol, Patriarhia Română nu a emis încă un punct de vedere pe această temă.

NapocaNews