Biserica Ortodoxă îi prăznuiește astăzi pe doi dintre cei mai râvnitori Apostoli ai lui Hristos și anume pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Unul din motivele pentru care acești Sfinți Apostoli sunt cinstiți în aceiași zi, este acela că amândoi au murit pe 29 Iunie. Pe lângă faptul că acești Sfinți Apostoli sunt prăznuiți în aceiași zi, o altă asemănare este aceea că numele lor au fost schimbate. Întâiul nume al lui Petru era Simon iar Pavel se chema Saul. Dar din momentul în care au devenit propovăduitori ai Evangheliei lui Hristos, numele lor au fost schimbate pentru a arata transformarea lăuntrică pe care aceștia au suferit-o în momentul în care L-au urmat pe Hristos. Pornind de la semnificația numelor celor doi Sfinți Apostoli adică Petru (piatră) iar Pavel (mic, umil), împreună arată un model pe care creștinul trebuie să îl urmeze și anume, tari în credință și smeriți. Ambii Sfinți suferă mucenicia la Roma în timpul împăratului Nero, Sfântul Apostol Petru fiind răstignit cu capul în jos iar Sfântul Apostol Pavel moare decapitat.

Mai multe Biserici și Mânăstiri din țară care au acest hram, s-au pregătit intens pentru această sărbătoare. Una din aceste Biserici este Catedrala Arhiepiscopală din Constanța. De asemenea hram este și la Biserica „Sfinților Apostoli Petru și Pavel” care se află pe strada cu același nume al hramului în sectorul 5 din București.

Mii de credincioși merg astăzi la Sfânta Liturghie pentru a se ruga sau a aduce mulțumiri Sfinților Apostoli Petru și Pavel dar și pentru a primi Sfânta Împărtășanie după ce aceștia au primit dezlegare la Sfânta Taină a Spovedaniei.

NapocaNews