Miercuri, 24 iunie 2020, la sărbătoarea Nașterii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (Sânzienele), Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea „Sfântul Vasile cel Mare” din Someșul Cald, județul Cluj, cu prilejul hramului de vară.

De la ora 10:00, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, la altarul de vară al mănăstirii, fiind înconjurat de un sobor de clerici, titrează Radio Renașterea.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan, duhovnicul mănăstirii, părintele Dan Popovici, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Bucuria credinței, umbrită de îndoiala lui Zaharia”.

„Părinții, când vorbesc de bucurii, le împart în trei. Cele mai de jos sunt bucuriile păcatului, care țin foarte puțin, până când se epuizează păcatul. A doua categorie o reprezintă bucuriile curate, ale oamenilor care își văd binecuvântată munca lor, își ridică o casă, își văd copii realizați, iar aceste bucurii țin o viață. A treia categorie este cea a bucuriilor credinței. Acestea încep pe pământ și nu se mai sfârșesc niciodată, trec cu noi în eternitate. Ei, o asemenea bucurie a avut Elisabeta și de o asemenea bucurie ne vorbește Evanghelia sărbătorii de azi. Bucuria aceasta, a nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, a fost umbrită însă de îndoiala lui Zaharia. În templu s-a îndoit atunci când îngerul i-a binevestit ca va avea un copil. S-a îndoit până când lucrurile s-au împlinit, iar acest lucru îl subliniază una dintre cântările de la Vecernia praznicului de astăzi: «O, preamărită minune! Cel ce n-a crezut cuvântului îngerului celui ce a zis că va zămisli Elisabeta și v-a naște fiu, grăind: cum va naște ea, că eu am îmbătrânit și mădularele ei s-au uscat? Acesta a fost osândit să tacă, pentru necredință, acela astăzi a văzut născut pe cel făgăduit, și de tăcere dezlegându-se întru veselie a venit, strigând: Binecuvântat este Domnul Dumnezeul lui Israel, că a cercetat și a făcut mântuire poporului Său, dând lumii mare milă»”.

NapocaNews