Un nou sondaj realizat de Morning Consult arată că marea majoritate a americanilor, inclusiv majoritatea Democraților, sprijină folosirea Gărzii Naționale împotriva protestelor și violențelor din Statele Unite.

Sondajul confirmă afirmația lui Donald Trump că o „majoritate tăcută” dorește folosirea forței împotriva celor care devastează orașele americane.

71% dintre alegătorii americani intervievați au declarat că sprijină utilizarea Gărzii Naționale pentru a completa forțele de poliție în orașe, împotriva „protestelor și demonstrațiilor” (institutul de sondare nu a folosit expresia „răzvrătiri” („riots”).

Dintre aceștia, 42% afirmă că „sprijină cu tărie” folosirea Gărzii Naționale, iar 29% spun că o „sprijină într-o oarecare măsură”. Doar 11% se „opun cu tărie” măsurii, iar 9% „se opun într-o oarecare măsură”.

În mod firesc, alegătorii Republicani sunt mai predispuși să sprijine folosirea Gărzii Naționale, totuși o largă majoritate a Democraților (63%) o sprijină și ei, fie „cu tărie”, fie „într-o oarecare măsură”. Afro-americanii sunt împărțiți în ceea ce privește oportunitatea mobilizării pe străzi a Gărzii Naționale, însă surprinde echilibrul dintre cele două tabere.

43% dintre negri se opun „cu tărie” sau „într-o oarecare măsură”, iar 42% sprijină „cu tărie” sau „într-o oarecare măsură” folosirea Gărzii Naționale. Hispanicii sprijină utilizarea Gărzii Naționale în proporție de 54%, față de numai 25% care se opun.

O majoritate mai mică (dar totuși majoritate) – 58% – sprijină ideea folosirii Armatei pentru menținerea ordinii, dintre care 33% spun că sprijină „cu tărie”, iar 25% sprijină „oarecum”.

Și de data aceasta, alegătorii Republicani sunt într-o mai mare măsură tentați să sprijine utilizarea armatei la readucerea liniștii publice pe străzi, decât votanții Democrați.

Și de data aceasta, surprinde procentul mare al acestora din urmă în sprijinul ideii de a scoate armata în stradă: 48% dintre Democrați s-au pronunțat „cu tărie” sau „într-o oarecare măsură”, pentru această soluție extremă, în timp ce doar 43% se opun „cu tărie” sau „într-o oarecare măsură”.

Sondajul realizat de către institutul Morning Consult a fost realizat în perioada 31 mai – 1 iunie 2020, pe un eșantion reprezentativ de 1624 de alegători înregistrați, iar marja de eroare a cercetării este de + sau – 2%.

NapocaNews