Saptamina care s-a incheiat a constituit pentru Societatea Cultural-Patriotica Avram Iancu din Romania prilejul de a organiza omagierea eroului national Avram Iancu , la implinirea a 196 de ani de la nasterea sa. In filialele Societatii au fost organizate, pe tot parsursul saptaminii, omagieri ale eroului national. Chiar daca anvergura acestor manifestari a fost serios diminuata din cauza pandemiei, totusi multe filiale din tara au reusit sa organizeze manifestari specifice de evocare a vietii si luptei lui Avram Iancu. Primele manifesrari omagiale s-au desfasurat in 20 iunie in filiala Brad iar urmatoarele in 24 iunie, in filialele din Bucuresti, Oradea si Beius.


Simbata 27 iunie, filialele din Cluj Napoca, Oradea, Cimpeni, Abrud, Zlatna, Beius, Baia de Aries si Bistra s-au intilnit la casa memoriala a lui Avram Iancu pentru a participa la manifestarile organizare de filiala Cimpeni impreuna cu Despartamintul Astra-Cimpeni si muzeul Avram Iancu din localitate. Manifestarile au debutat cu intonarea imnului de stat al Romaniei, dupa care, tinere eleve in straie populare, au interpretat din tulnice semnale de chemare ce au rasunat pe dealurile inconjuratoare. S-au depus coroane de flori la statuia eroului ridicata in curtea casei memoriale de Primaria orasului Cimpeni.


In discursul sau, presedintele filialei Cimpeni, domnul Ioan Viorel Sicoe, a deplins conditiile vitrege in care se organizeaza in acest an manifestarile si si-a exprimat multumirea ca ele s-au tinut chiar si in aceste conditii.


Presedintele Societatii Avram Iancu din Romania a evocat personalitatea eroului Avram Iancu, evidentiind virsta foarte tinara la care si-a asumat organizarea luptei pentru drepturile romanilor din Transilvania, 24 de ani, si maturitatea gindirii si actiunii militare. Faptul ca la 25 de ani isi scria testamentul evidentiaza faptul ca isi asuma nu numai lupta pentru drepturile romanilor ci si jerta suprema in slujba acestor idealuri , titrează pagina de facebook a Societății „Avram Iancu”.


Presedinta Societatii Astra- Despartamintul Cimpeni, doamna prof. Maria Motora, a amintit faptul ca Societatea Astra a participat intotdeauna la evenimentele de omagiere a eroului national Avram Iancu si ca Societatea Astra a ridicat muzeul memorial din curtea casei parintesti, in semn de aleasa cinstire si pentru vesnica nemurire a eroului Avram Iancu.


Poetul Sandu Catinean a recitat poemul “Glorie Iancului” iar cei prezenti au cintat cu insufletire imnul societatii Avram Iancu “Din tara motilor noi am venit”.

Cu prilejul manifestarilor omagiale din filialele Societatii Avram Iancu a fost lansat si numarul 68 al revistei “Iancule Mare”, numar dedicat Centenarului Tratatului de la Trianon.