Podiatria, care se ocupa de îngrijirea piciorului, va putea fi studiată din toamnă la UMF Cluj. În România sunt doar două clinici de podiatrie, iar medicii s-au specializat în străinătate.

Universitatea de Medicină şi Faramacie din Cluj introduce masterul în podiatrie. Această meserie a fost recunoscută şi introdusă în Clasificarea Ocupaţiilor din România abia la sfârşitul anului 2018.

Practic, podiatria se ocupă de îngrijirea piciorului, iar cei care au cea mai mare nevoie de ea, sunt pacienţii care suferă de diabet şi anume 11% din români.

Anual, în ţara noastră au loc peste 5.000 de amputaţii. Includerea unui podiatru în echipa de îngrijire a persoanelor cu diabet ar putea reduce cu până la 85% rata amputaţiilor, spun specialiştii. În ţările din Vest există şi Facultatea de Podiatrie, iar elevii de liceu pot opta să fie licenţiaţi în acest domeniu. La masteratul în podiatrie de la UMF Cluj se vor putea înscrie absolvenţii de studii de licenţă precum asistenţii medicali, kinetoterapeuţii, fizioterapeuţii, dar şi medicii şi farmaciştii. În România, momentan, sunt doar două clinici de podiatrie, iar medicii de aici s-au specializat în străinătate.

NapocaNews