Preşedintele Academiei de Ştiinţe Arctice din Rusia, renumitul cercetator, Valery Mitko (78 de ani), a fost acuzat de autoritățile de la Kremlin de „înaltă trădare” în favoarea Chinei și plasat în arest la domiciliu. Acest fapt poate dinamita „idilica” prietenie ruso-chineză.

„Spionează pentru China, în timp ce participă la schimburi academice cu partea chineză”, au precizat oficiali ruși, potrivit informațiilor transmise de agenția TASS. Ivan Pavlov, avocatul academicianului, a declarat că Valery Mitko riscă, acum, până la 20 de ani de închisoare. Acesta este „consemnat la domiciliu” încă din luna februarie a acestui an, după ce regimul de la Kremlin l-a trecut pe o listă neagră a unor presupuși trădători.

„Nu existau deloc secrete de stat în acele documente. Considerăm aceste acuzaţii ca fiind absurde”, a spus avocatul Ivan Pavlov. Acesta a mai adăugat și că speră că acest caz să fie clasat înainte de proces.

Avocatul academicianului Valery Mitko susține că adevărul este cu totul altul, iar acuzația de trădare adusă clientului său nu este altceva decât încă un argument în favoarea ideii că regimul de la Kremlin duce o politică de opresiune la adresa oamenilor de știință care, de multe ori, au formulat critici la adresa conducerii de stat. În documentele pe care academicianul în vârstă de 78 de ani le avea asupra sa atunci când mergea în China nu existau secrete de stat, iar toate acuzațiile care i se aduc sunt nefondate.

Concret, academicianul Valery Mitko a fost acuzat de autorități că a transmis părții chineze „informaţii referitoare la metode folosite pentru detectarea submarinelor”.

Dacă o astfel de acuzație s-ar dovedi întemeiată, relațiile Rusia-China ar putea fi privite dintr-o cu totul altă perspectivă. Și asta pentru că, oficial, cele două țări colaborează excelent și au obiective comune atât economice și strategice, numai că acest controversat caz „Valery Mitko” ar putea dinamita relația.

Ultimii ani au scos în evidență desfășurarea unui scenariu teribil în Rusia, mai mulți oameni de știință fiind acuzați că au trădat Maica Rusie – oferind puterilor străine secrete de stat – și arestați. În ciuda tuturor declarațiilor oficiale, a relațiilor apropiate de colaborare și în inversul imaginii aproape idilice a parteneriatului ruso-chinez, China ar acționa… chiar împotriva regimului de la Kremlin, încercând să obțină secrete de stat prin intermediul unor oameni de știință racolați.

NapocaNews