O nouă stauie a lui Vladimir Ilici Lenin s-a dezvelit în Germania. Partidul marxist-leninist din Germania (MLDP) a ridicat o statuie a liderului revoluționar rus Vladimir Ilici Lenin (1870-1924) în fața sediului său de partid din Gelsenkirchen, în fața a numeroși vizitatori.

Statuia este realizată din 1957, acoperită cu o pânză roșie, a fost dezvăluită la sfârșitul unei ceremonii.

Peste 50 de persoane au demonstrat împotriva ridicării statuii. Printre aceștia s-au numărat membri ai grupărilor de dreapta , a spus un purtător de cuvânt al poliției.

Statuia a fost turnată în Cehoslovacia în 1957 și are peste doi metri înălțime. S-a ridicat în districtul Horst care aparține partidului monitorizat de Oficiul pentru Protecția Constituției.

Ridicarea statuii este extrem de controversată. Adminsitrația orașului a încercat să ridice construcția, deoarece inițiatorii nu solicitaseră autorizație de cosntrucție. Statuia afectează aspectul monumentului vecin, o clădire anterioară a băncii de economii construită în 1930.

Curtea Administrativă Superioară din Renania de Nord-Westfalia (NRW) și, ulterior, și Curtea Administrativă Superioară (OVG) din Münster au anulat această decizie.

Lenin reprezintă violență, opresiune, teroare și suferință umană teribilă, a scris Consiliul raional Gelsenkirchen-West într-o rezoluție.

Gabi Fechtner, președintele MLPD, pe de altă parte, spune Lenin, potrivit unei declarații, ca „un pionier istoric mondial și pionier al libertății și democrației pentru masă”.

Deoarece orașul nu a putut împiedica construcția blocajului de trafic, acum se bazează pe educație. Crimele comunsimului sunt acceptate de Germania în urma ridicării statuii?

Municipalitatea a lansat un proiect video online intitulat #keinplatzfuerlenin. O expoziție despre istoria comunismului poate fi văzută și în Castelul Horst vecin.

„Este greu de suportat faptul că acest monument va fi ridicat în Gelsenkirchen. Dar trebuie să ne ocupăm de el acum”, a spus primarul Frank Baranowski (SPD).

„Este într-adevăr bizar să ai un astfel de monument al cultului orb al personalității din oraș.”Potrivit Fechtner, ridicarea statuii are „ceva de-a face cu situația socială prin care trecem acum”.

NapocaNews