Specialiștii Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au monitorizat, în cadrul proiectului de cercetare cu tema COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor, principalele efecte asupra economiei românești după primele 100 de zile de la apariția primului caz de infectare cu noul coronavirus în România.

Conform studiului, impactul pandemiei asupra economiei românești a fost resimțit pe deplin începând din a doua jumătate a lunii martie, când ritmul anual de creștere a economiei a încetinit semnificativ, de la 4.3% în trimestrul 4 al anului 2019 la 2.4% în primul trimestru al anului 2020. Estimările bazate pe datele statistice publicate cu o frecvență lunară sugerează că economia românească a înregistrat o performanță deosebit de puternică în primele două luni ale acestui an, însă, câștigurile cumulate în lunile ianuarie și februarie au fost anulate în luna martie din cauza izbucnirii pandemiei.

Pentru trimestrul 2 al anului 2020, analizele FSEGA la nivel sectorial indică o scădere a PIB cu 14,6% față de primul trimestru al anului, acesta fiind cel mai puternic declin din ultimele decenii.

NapocaNews