Bisericile ortodoxe din Grecia se aflau vineri „in doliu”, in momentul in care mii de musulmani au participat la prima rugaciune in fosta catedrala Sfanta Sofia din Istanbul, transformata in moschee, relateaza AFP.

In intreaga Grecie, clopotele bisericilor au batut in toate lacasurile de cult, iar steagurile lor au fost coborate in berna pentru a protesta impotriva a ceea ce arhiepiscopul Ieronymos, seful Bisericii Ortodoxe grecesti, a numit un „sacrilegiu” al fostei bazilici a Imperiului bizantin.

Astazi „este o zi de doliu pentru intreaga crestinatate”, a spus Patriarhul, care va rosti o liturghie in cursul serii la Catedrala din Atena si va citi Imnul Acatist al Maicii Domnului.

Sfanta Sofia este „un simbol al credintei noastre si un monument universal al culturii”, a adaugat arhiepiscopul Ieronymos.

„Pentru noi, grecii ortodocsi, Sfanta Sofia este astazi mai mult ca oricand in mintea noastra. Inima noastra bate acolo”, a declarat vineri premierul grec Kyriakos Mitsotakis pentru jurnalisti.

„Ceea ce se intampla astazi la Constantinopol nu este o manifestare a puterii, ci dimpotriva, un semn de slabiciune”, a adaugat el, acuzand Turcia ca „insulta patrimoniul secolului XXI”.

NapocaNews