Celebrul scriitorul ceh Milan Kundera face un gest impresionant de apropiere de ţara sa natală, după 45 de ani de exil.Kundera a decis să doneze biblioteca şi arhiva sa personală oraşului său natal, Brno, a anunţat joi ministrul culturii din Cehia, Lubomir Zaoralek, potrivit  ABC.

Decizia celebrului scriitor în vârstă de 91 de ani, care trăieşte în Franţa din 1975, arată dorinţa sa de împăcare cu ţara sa natală, a spus ministrul. Milan Kundera a avut o relație conflictuală cu ţara sa natală, din care a fugit pe vremea Cehoslovaciei comuniste.

De altfel, autorul celebrului roman „Insuportabila uşurătate a fiinţei” şi-a recăpătat cetăţenia cehă abia la sfârşitul anului trecut.


Materialul bibliografic, care include opera lui de Kundera în peste 40 de limbi străine, articole şi recenzii sau analize literare ale cărţilor sale, va fi transportat în această toamnă în oraşul Brno, din sud-estul Republicii Cehe.

Donaţia scriitorului se va adăuga secţiunii numite „Biblioteca lui Milan Kundera” din cadrul Bibliotecii Provinciale Moravia. Întreaga colecţie va fi disponibilă public, majoritatea şi în format digital, a anunţat instituţia beneficiară a donaţiei.  

NapocaNews