Fundația Doina Cornea din Cluj a anunțat că va susține în acest an programul de cercetări pentru descoperirea și deshumarea victimelor regimului comunist. Decizia a fost luată după ce istoricul Marius Oprea a spus că anul 2020 ar putea fi primul în care nu vor putea fi efectuate acțiuni.

Potrivit Fundației „Doina Cornea”, „ca urmare a prea-multelor apeluri de nimeni auzite ale istoricului şi cercetătorului Marius Oprea dar şi datorită importanței proiectelor acestuia” asociația, împreună cu societatea de avocați Iordăchescu & Asociaţii, va susține, începând din acest an, programul de cercetări arheologice pentru descoperirea mormintelor şi deshumarea victimelor regimului comunist.

„Nu putem avea un viitor fără să ne cunoaștem trecutul, fără să ne asumăm greșelile trecutului. Și ar mai trebui ceva: să ne cerem iertare! Noi cetățenii, în numele nostru, că am lăsat să se întâmple astfel de orori, că, poate, am stat indiferenți în timp ce semenii noștri erau arestaţi, torturaţi, uciși mișelește. Statul, în numele statului român şi a succesiunii de conduceri ale acestuia – conduceri care au provocat crimele, care poartă vina acestor crime”, a declarat Leontin Horaţiu Iuhas, membru fondator al fundației „Doina Cornea”.

„Marius Oprea este omul care face ceea ce trebuie, spune ceea ce gândește, indiferent de conjuncturi politice sau de orgolii şi vanități rănite. Datorită curajului său a fost îndepărtat din Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc – institut care nu ar fi existat fără aportul lui”, a spus avocatul Eugen Iordăchescu.

Decizia a fost luată după ce istoricul Marius Oprea a spus că anul 2020 ar putea fi primul în care nu vor putea fi efectuate acțiuni, titrează Cotidianul.

„Nu e pentru prima oară când plătesc pentru vina de a spune ce gândesc şi a acționa în consecință. Dar suferă de astă dată şi morții de la Periprava, Târgu Ocna ori Balta Brăilei şi din alte locuri, pe care nu îi mai pot aduce la lumină în acest an, alături de colegul meu Gheorghe Petrov, care e pe cale de a fi scos pe făraș şi el de la IICCMER. Va fi, după toate probabilitățile, primul an fără arheologia crimelor comunismului, din 2006 încoace”, a declarat Marius Oprea.

Următorul proiect al istoricilor și arheologilor vizează căutarea, descoperirea şi recuperarea mormintelor deținuților politici care au murit în Colonia de Muncă de la Periprava. Aşa cum s-a procedat şi în cele şase campanii de cercetări arheologice anterioare – în cimitirul lipovenesc din satul Periprava – toate osemintele ce se vor găsi vor fi predate pentru investigații medicale la Serviciul de Medicină Legală din Tulcea, iar apoi la Institutul Național de Medicină Legală din București, unde se vor realiza şi testele ADN în vederea identificării persoanelor decedate.

NapocaNews