Mănăstirea clujeană „Ștefan Vodă” de la Vad și-a sărbătorit joi, 2 iulie 2020, ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, la împlinirea a 516 ani de la trecerea sa la Domnul și 28 de ani de când a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, la altarul de vară al mănăstirii, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul Dejului, preotul Ioan Buftea, starețul Mănăstirii Nicula, arhimandritul Nicolae Moldovan, starețul Mănăstirii Vad, protosinghelul Nicodim Pop, stareți și duhovnici de la mănăstirile din eparhie, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a afirmat că Sfântul Ștefan cel Mare este „icoană deplină și curată a sufletului românesc”.

„Am venit la această ctitorie a lui, de la Vad, să-l rugăm să mijlocească la Domnul Hristos să ne izbăvească din nevoi și din necazuri.”

„Sfântul Ștefan cel Mare rămâne un exemplu de credință în Dumnezeu, de dragoste față de Biserică și față de neamul nostru. E nevoie de acest exemplu în vremurile noastre când parcă slăbește dragostea față de neam și țară, față de credință și cele sfinte. Sfântul Ștefan cel Mare a dus 36 de războaie, dintre care 34 le-a câștigat. A construit 44 de mănăstiri și biserici în țară, dar a ajutat și mănăstirile de la Sfântul Munte Athos, în special Mănăstirea Zografu, unde se păstrează steagul cu icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, al Sfântului Ștefan cel Mare. În ceea ce ne privește pe noi, cei din această Arhiepiscopie, nu uităm să spunem că Sfântul Voievod Ștefan a întemeiat Mitropolia din Feleac și Episcopia din Vad. Atunci când au venit vremuri bune, după Unirea cea Mare, s-a reînființat Eparhia noastră, iar numele pe care i l-a dat Episcopul Nicolae Ivan, reîntemeietorul acesteia, a fost cel pe care îl cunoaștem: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

În cadrul slujbei, ierarhul s-a rugat pentru încetarea noii pandemii, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, titrează Radio Renașterea.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența oficialităților locale și județene, precum și a numeroși pelerini, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului.

În prezent, obștea așezământului monahal este condusă de starețul Nicodim Pop.

NapocaNews