Ieri am avut ambiția să mă uit la toate canalele de știri poloneze și chiar și la reclamele canalelor generale. Și ce am putut constata:


👉NICIUN canal de televiziune polonez…dar absolut niciunul nu dă NICIO reclamă cu purtarea măștii. NIMIC!!!!
👉 La canalele de știri unele prezintă știrile despre Covid în prima parte destul de detaliat și apoi gata trec mai departe
👉 Am găsit doar un singur canal de știri care a tratat mai detaliat tematica Covid cam o jumatate de ora unde erau invitați prin skype 2 medici și atât.
Cea mai mare parte a talkshowurilor de la canalele de știri se ocupau de probleme de buget și depășirea crizei economice generate de Covid. La noi astfel de discuții sunt de domeniul fantasticului….noi suntem încă pe modelul panică isterică către distopie dictatorială medicală.

👉Nu am văzut cum am spus NICIO reclamă tv la purtatul măștii, și NICIUN panou stradal cu purtatul măștii și am mers 140 de km până la Jasna Gora trecând pe lângă orașe destul de mari precum Katowice.
👉La radio ascultând muzică intrau și știri, prima știre era despre Covid, dar atât, apoi se trecea la știrea urmatoare.

Temparatura luată la intrarea în magazine!?!?! Ce prostie e asta?! Ar zice un polonez. Masca este recomandată la intrarea în magazine, biserici și spații închise, dar nu te aruncă nimeni afară dacă nu ai. Lângă hotelul unde stăm e o stație de autobuze și tramvaie oamenii în marea lor majoritate își pun masca la urcare dar sunt unii care nu au….. și urcă fără ca cineva să se isterizeze sau să fie încatușat de politie…drept este că nu stă nimeni în preajma celui fără mască, atât.

Terasele?!?! O altă poveste.


Tot centrul Cracoviei sau Rynek Głowny cum îi zic polonezii, e plină de terase care sunt pline de oameni, polonezi sau turiști și NICIUNA dar absolut NICIUNA nu îți cere datele de buletin și telefonul daca te așezi la masă și după cum se poate vedea în imaginile de mai jos NICIUN chelner, dar absolut NICIUN chelner nu poartă mască sau mănuși chirurgicale. Cred că s-ar șoca maxim să ii vadă pe sărmanii chelneri români cum sunt mascați ca niște chirugi. Distanțare socială la mesele de pe terasă?!?! Ce kkt e prostia asta ??? Ar zice un polonez.

Cu cât stăm mai mult pe aici cu atât ne dam mai mult seama ca România a luat-o rău pe ulei cu isteria pandemică. Afară de limba poloneză care e destul de grea găsim Cracovia un oraș foarte locuibil, și de ce nu o opțiune dacă delirul în România continuă…că nu poate fi cine știe cât de greu de învățat poloneza. Dziękuję bardzo 😉

Mircea Morar