România se află pe locul trei în lume din punct de vedere al numărului de credincioși ortodocși canonici, iar cei mai mulți ortodocși din Occident sunt români.

Acestea sunt concluziile spectaculoase ale analize realizate de Matthew Namee de la Societatea pentru istoria creștin-ortodoxă din cele două Americi, citată de site-ul Basilica.

Pe primele trei locuri din lume, din punct al numărului de ortodocși se plasează Rusia, urmată de Ucraina și de România. Astfel, România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai numeroasă populație ortodoxă.

Estimarea a fost făcută ca o medie a mai multor date, fiind incluse doar Bisericile Ortodoxe canonice. Expertul a aproximat numărul total de credincioși al acestora la 192 de milioane.

În urma analizei realizate de Matthew Namee, reiese faptul că Italia are cea mai numeroasă populație ortodoxă dintre țările catolice – 2,2 milioane de credincioși ortodocși. Numărul este de aproximativ două ori mai mare decât cel din Spania sau Franța. În Italia se află mai mulți credincioși ortodocși decât în SUA și Canada la un loc.

Cea mai mare parte a ortodocșilor din Italia sunt rezidenți străini. Dintre aceștia, majoritatea sunt românii. Italia găzduiește și cea mai mare parte din diaspora românească: 1,2 milioane, conform cifrelor Ministerului de Externe.

Comunitățile ortodoxe românești din această țară funcționează în locașuri de cult puse la dispoziție sau cumpărate de la credincioșii catolici.

Numai Episcopia Ortodoxă Română a Italiei deține 300 din cele peste 1.300 de parohii ale diasporei ortodoxe române din întreaga lume.

Cu un secol în urmă, 20% dintre toți creștinii erau ortodocși, dar, în prezent, acest procent a scăzut la 12%, informează Pew Research Center.

NapocaNews