Papa Francisc s-a declarat duminica indurerat de decizia Turciei de a transforma muzeul Hagia Sofia din Istanbul in moschee, relateaza Reuters.

„Gandurile mele se indreapta spre Istanbul. Ma gandesc la Sfanta Sofia si sunt foarte indurerat”, a rostit suveranul pontif in timpul discursului saptamanal de binecuvantare din Piata Sf. Petru din Roma.

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anuntat ca primele rugaciuni vor avea loc la Hagia Sofia la data de 24 iulie, dupa ce monumentul antic a fost declarat moschee in urma unei decizii care i-a revocat statutul de muzeu.

Consiliul Mondial al Bisericilor i-a solicitat lui Erdogan sa revina asupra deciziei, pe care patriarhul Bartolomeu din Istanbul, liderul spiritual al crestinilor ortodocsi din intreaga lume, a numit-o dezamagitoare.

Erdogan a declarat ca Hagia Sofia, cu o vechime de aproape 1.500 de ani, fosta catedrala crestina, va ramane deschisa musulmanilor, crestinilor si strainilor.

El a adaugat ca Turcia si-a exercitat dreptul de suveranitate transformand-o in moschee si va interpreta criticile aduse acestei miscari drept un atac la independenta tarii.

Grecia a condamnat decizia, „cu cea mai mare fermitate”, dupa cum a declarat vineri seara premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) a anuntat ca statutul Hagiei Sofia va fi revazut de Comitetul Patrimoniului Mondial, adaugand ca decizia Turciei ridica semne de intrebare cu privire la impactul asupra valorii universale a acesteia ca sit de o importanta ce transcende granitele si generatiile. Sfanta Sofia, componenta a sitului intitulat „Zonele istorice din Istanbul”, este inscrisa pe Lista patrimoniului mondial al umanitatii in calitate de muzeu.

NapocaNews