Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Moinești au clasat dosarul „Valea Uzului”, deschis în urma incidentelor de la Cimitirul Eroilor.

Pe 6 iunie 2019, cimitirul internațional din Valea Uzului a fost scena unor tensiuni între mai multe organizații românești: jandarmii și maghiarii formaseră un lanț în jurul acestui disputat cimitir, în încercarea de a împiedica pătrunderea românilor. Situația a degenerat după ce mai mulți români au rupt poarta cimitirului și au pătruns în incinta acestuia.

Mai mulți maghiari au fost loviți cu steaguri, pietre și au fost scuipați, pe fondul unor melodii patriotice, imnul României și în scandări precum „Marș afară”, „Marș la Budapesta” sau „Afară cu ungurii din țară”.

Dosarul penal deschis atunci a fost clasat. Procurorul care a luat această decizie susține în ordonanța de clasare că „afară cu ungurii din țară” este o „o presupusă lozincă antimaghiară” care nu se încadrează la infracțiunea de incitare la ură și discriminare, pe motiv că nu vizează o categorie de persoane, ci o etnie.

Procurorul de pe lângă Judecătoria Moinești, Daniel Gălbează, a clasat cauza sub aspectul săvârșirii tuturor infracțiunilor reclamate de PPMT, PCM și Asociația Miko Imre.

NapocaNews