O revistă foarte populară din Turcia încinge spiritele în această vară fierbinte și cere instituirea califatului islamic, după scandalul transformării renumitei hagii Sofia în moschee de către „sultanul” Erdogan

Ultima copertă a revistei săptămânale islamiste “Gercek-Hayat” (a cărei traducere în engleză este „viață adevărată”), publicată luni, instigă la instaurarea unui califat islamic în urma reconversiei basilicii Sofia în moschee, conform dorinței arzătoare a „sultanului” Erdogan. Coperta afișează în cuvinte arabe declarația de credință islamică, cunoscută ca shahada.

„Acum hagia Sofia și Turcia sunt independente… Hai să facem Califatul”, titrează revista. „Dacă nu acum, atunci când? Dacă nu noi, atunci cine”, continuă pe un ton retoric și incandescent autorii articolului, atât în limba turcă, cât și în limba engleză. Unii au interpretat acest îndemn ca pe o încurajare pentru ca Erdogan să proclame legea islamică, astfel încât aceasta să depășească frontierele Turciei.

La începutul lunii, kiderul turc a anunțat reconversia istoricei basilici Sofia, inclusă în patrimoniul UNESCO, din muzeu în moschee. Oficial, moscheea a fost inaugurată vinerea trecută, Erdogan luând parte la programul religios, în timp ce imamul suprem al Turciei a rostit o binecuvântare ținând strâns o sabie otomană.

Jurnalistul turc Abdurrahman Dilipak, care a distribuit imaginea copertei pe contul său de Twitter, a declarat anul trecut că Erdogan și-a câștigat titlul de „calif”. „Acum Califatul va rămâne cu președintele Erdogan”, a declarat acesta într-un interviu din luna martie.

NapocaNews