Luna trecută, protestatarii Black Lives Matter din Bristol, Regatul Unit, au făcut înconjurul lumii după ce au dărâmat o statuie a unui negustor de sclavi din secolul al XVII-lea și au aruncat-o în apele portului Bristol. Acum, pe soclul pe care se afla anterior Edward Colston, a fost pusă statuia unei protestatare de culoare, relatează CNN.

Sculptorul britanic Marc Quinn a realizat statuia care o înfățișează pe femeia de culoare cu pumnul ridicat în locul în care se afla, odinioară, statuia negustorului de sclavi Edward Colston. Modelul pentru creația sa este Jen Reid, o rezidentă a orașului Bristol care a fost fotografiată pe soclul gol după protestele din iunie.

Într-o conferință de presă, artistul spune că sculptura este o „întruchipare și o amplificare a ideilor și experiențelor lui Jen, ale trecutului, prezentului și speranței ei pentru un viitor mai bun”.

„Un prieten mi-a trimis fotografia cu Jen stând pe soclul statuii din Bristol. Faptul că ar fi incredibil să fac această sculptură a fost primul meu gând”, a adăugat el.

Realismul socialist devine canon în arta americană.

NapocaNews