Pentru a 25-a oară, la crucea monumentală de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, în duminica de 26 iulie 2020 a avut loc comemorarea luptătorilor în rezistența armată anticomunistă din Munții Făgărașului. Conform unei tradiții instituite de Ion Gavrilă Ogoranu, liderul rezistenței făgărășene, ceremonia de pomenire are loc anual în prima duminică de după Sf. Ilie. După moartea eroului, organizarea acestei comemorări continuă să fie asumată de Fundația Ion Gavrilă Ogoranu (FIGO).


Un sobor de preoți de la Mănăstirea Brâncoveanu a oficiat slujba de pomenire a sufletelor tuturor celor căzuți în munți, în lagăre și în închisori, ori adormiți în spiritul luptei anticomuniste, de pe tot cuprinsul Țării Făgărașului.


Flancuri de tineri în costume naționale, purtând drapele tricolore, au asigurat un careu, în timp ce băieți și fete, de asemenea purtând frumoase straie tradiționale din zonă, făceau de gardă în preajma crucii monumentale. Grupați pe flancuri, într-o ordine perfectă, militanți ai mai multor grupări naționaliste, prezente la manifestare – Noua Dreaptă cu liderul său, av. Tudor Ionescu, Garda Neamului, condusă de Adrian Jianu, un grup de liceeni din Asociația Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei, gruparea Camarazii, gruparea Uniți sub Tricolor – au sporit atmosfera solemnă a întregii manifestări. Au fost prezenți, alături de familiile urmașilor celor căzuți în luptă cu comunismul, reprezentanții Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale „Arboroasa” din județul Suceava și Lucia Baki, redactorul șef al ziarului local Minitorul de Făgăraș, precum și o echipă a emisiunii Memorialul Durerii din cadrul TVR. De asemenea, a fost prezentă o delegație a Partidului AUR condusă de George Simion.


Au luat cuvântul, pe rând, Coriolan Baciu – președintele Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, Octav Bjoza, președinte AFDPR și subsecretar de stat pentru problemele luptătorilor anticomuniști, dl Octav Bjoza, Alexandru Costache – FIGO Brașov și Florin Dobrescu – secretarul FIGO.

Ceremonia s-a încheiat cu Imnul luptătorilor căzuți.

NapocaNews