Mii de manifestanti nemultumiti de modul in care autoritatile sarbe gestioneaza criza coronavirusului au manifestat joi seara la Belgrad fara incidente, dupa doua nopti de violente si ciocniri cu politie, scrie AFP.

Mai devreme, presedintele sarb, Aleksandar Vucic, in drum spre Paris unde s-a intalnit in cursul serii cu omologul sau francez, Emmanuel Macron, i-a acuzat pe „huliganii criminali” ca sunt responsabili de aceste violente.

„V-am promis ca vom sti sa protejam pacea si stabilitatea, in pofida atacurilor violente ale huliganilor criminali care ne socheaza pe toti”, a declarat el in avionul spre Paris.

Joi seara, imensa majoritate a manifestantilor a protestat asezata pe jos in piata din fata Parlamentului. Unii au purtat pancarte pe care se putea citi: „Stati jos” si „Vucic mai periculos decat COVID-19”.

Un mic grup de tineri, apartinand unei miscari de extrema-dreapta, potrivit presei aflate la fata locului, a incercat in repetate randuri sa provoace incidente cu politia, dar fara succes. In cele din urma, au fost alungati de manifestantii pasnici.

In cursul serii, ministrul de interne, Nebojsa Stefanovic, a precizat intr-un comunicat: „Dupa cum pot constata toti cetatenii, atunci cand nimeni nu ataca politia, aceasta nu are niciun motiv sa intervina”.

Joi, guvernul sarb a anuntat oficial ca renuntat la planul sau de a reimpune izolarea la domiciliu in weekend la Belgrad, inlocuite de alte restrictii: interzicerea adunarilor publice in spatii inchise si deschise cu mai mult de zece persoane si orare de lucru reduse pentru restaurante, baruri si magazine.

NapocaNews