Secțiunea 3×3 din cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania aduce și în această ediție în atenția publicului cinefil 3 regizori consacrați și 9 dintre filmele din anii lor de debut sau mai recente.

  • Regizorul Constantin Costa Gavras va fi prezent cu filmele Compartimentul ucigașilor(1965), În prezenţa adulţilor (2019) – cel mai nou film al său este dedicat crizei datoriei externe a Greciei este o adaptare după cartea omonimă publicată de Yanis Varoufakis, fost ministru de Finanţe al Greciei, ce descrie negocierile purtate de Grecia în 2015 pentru reeşalonarea datoriei sale externe și Z (1968), unul dintre filmele cu cele mai multe premii: premiul pentru cel mai bun film străin în 1970, Premiul Juriului de la Cannes în 1969, New York Film Critics Circle Award pentru cel mai bun regizor în 1970, Premiul Edgar pentru cel mai bun scenariu în 1970.
  • Vinko Brešan, regizor de film croat va fi celebrat prin proiectarea filmelor Fantoma lui Tito (1999), Martori (2003) – scenariul filmului are la baza un roman care la rândul său a fost inspirat dintr-un caz real și O, ce ţară minunată! (2018).
  • Dušan Makavejev a fost regizor și scenarist sârb, celebru pentru filmele sale inovatoare de cinema iugoslav de la sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970 – multe dintre ele aparținând valului negru. Publicul va avea ocazia să vizioneze 3 dintre primele sale filme, cele care i-au adus faima internațională și, ulterior, cenzura în țara sa: Idilă sau cazul centralistei dispărute (1967), Inocenţă neptrotejată (1968) – Ursul de argint și Premiul FIPRESCI la Festivalul International de Film de la Berlin și Omul nu e pasăre (1965).

Secțiunea 3×3 este prezentată cu sprijinul Institutului Francez, al Film Center Serbia și al Croatian Audiovisual Centre.

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei și Consiliul Local Cluj-Napoca, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene

Alina Maria Iuga