Trzaskowski, susţinut de formaţiunea Platforma Civică (PO), şi-a deconcertat numeroşi alegători după ce la finalul turului întâi l-a felicitat pe Krzysztof Bosak, candidatul formaţiunii de extremă dreapta Konfederacja. Trzaskowski a susţinut atunci că el şi Bosak împărtăşesc opinii similare la capitolul economic, dar gestul său a fost rapid interpretat drept o încercare de a atrage de partea sa măcar o parte din cei 6,78% dintre alegătorii care l-au votat pe Bosak.

Cum toate sondajele efectuate înaintea turului doi arată o diferenţă de numai aproximativ două procente în favoarea unuia sau celuilalt dintre cei doi candidaţi, voturile simpatizanţilor extremei drepte ar putea fi decisive.

”Trzaskowski nu are viziune politică; tot ce vrea este să pună mâna pe putere. Dar nici politicile de securitate socială ale (partidului) Lege şi Justiţie al lui Duda nu sunt sustenabile. Programe precum 500+ nu vor ajuta creşterea demografică, ci vor creşte datoria publică”, spune Para Michal, angajat al unei companii din domeniul tehnologiei informaţiei, care în primul tur a votat cu Bosak. El s-a referit la programul lansat de guvernul conservator polonez – şi calificat drept populist de către opoziţie – prin care toate familiile vor primi 500 de zloţi (circa 125 de euro) pe lună pentru fiecare copil.

Potrivit lui Przemyslaw Witkowski, politolog specializat în extrema dreaptă poloneză, electoratul formaţiunii Konfederacja este format dintr-o combinaţie de ultraconservatori radicali, adversari ai mişcărilor LGBT sau ai dreptului la avort, adepţi ai unui rol minim al statului, naţionalişti, electorat antisistem şi antivaccinişti.

În încercarea de a atrage voturile celor din urmă, Andrzej Duda a susţinut luni, într-o intervenţie la televiziunea naţională, că nu consideră că vaccinarea ar trebui să fie obligatorie, adăugând că el nu s-a vaccinat niciodată împotriva gripei. În aceeaşi zi, Duda a propus o revizuire a Constituţiei astfel încât să se interzică adopţiile de copii pentru cuplurile homosexuale.

Dar Krzysztof Bosak şi Konfederacja au refuzat să susţină explicit vreunul din cei doi candidaţi şi au cerut propriului electorat să voteze ”conform propriei conştiinţe”.

NapocaNews