Pe 7 august 1950 avea loc o confruntare cu trupele Securității, pe valea râului Vâlsan. Membri au grupului de rezistență armată anticomunistă condus de frații Arnăuțoiu, Ion Marinescu și Constantin Jubleanu reușesc să scape, după ce îi împușcă pe locotenentul major Alexandru Ghiță și pe caporalul Ion Băloiu, participanți la o acțiune de ”scotocire”.
Evenimentul este prezentat, în versiunea Securității, și în sentința 107/1959: „La 7 august 1950 […] fiind descoperiți de organele securității în muntele Dobroneagu, pe marginea râului Vâlsan, au deschis foc asupra acestora împușcând mortal pe lt. maj Ghiță Alexandru și pe cap. Băloiu Ioan”.


Documente conexe din arhivele Securității oferă mai multe elemente care schițează contextul acestei ciocniri armate. În rwalitatea, a fost vorba despre o tactică ingenioasă a Securității pentru a atrage în capcană pe partizani. Niște săteni neutri din zonă au fost obligați să pescuiască în râul Vâlsan, în speramța că partizanii îi vor repera și îi vor aborda pentru a le cere informații cu privire la evoluțiile din sate. Ăn acest timp, trupele de Securitate așteptau în dispozitiv, la adăpostul pădurii, urmând să lichideze pe partizani atunci când aceștia se aflau descoperiți.
Raportul Securității din 10 august 1959 arată că “eri 9 august 1950 Lt. Maj Ghita insotit de 2 militieni si 3 cetateni din sat si anume Luca Tefeleu, Grigore Ionescu si Mihai Gheorghe spunându-le că merg la pescuit, în schimb intenționa să se întalneasca cu un om al său. La punctul arătat mai sus (n.n. – „Poiana Vâlsanului”) cei trei cetățeni arătați mai sus s-au apucat să pescuiască, iar organele Miliției au ramas sub pădure, la un moment dat cei ce pescuiau au văzut venind spre ei 2 bandiți înarmați și cu ranițe în spate dintre care a fost cunoscut Toma Arnăuțoiu și fiul lui Jubleanu. Pădurarul Mihai Gheorghe a anunțat imediat pe Lt. maj Ghiță care s-a postat la teren și deschizând focul asupra lor se crede sigur că Toma Arnăuțoiu a fost împușcat mortal”.
Capcana Securității a funcționat. Partizanii i-au văzut pe săteni și, apropiindu-se de ei, a început schimbul de focuri. În interogatoriul din 2 februarie 1959, Petre Arnăuțoiu declara: „pe marginea râului Valsan spuneau ca au observat un grup de persoane îmbracați în haine civile. La un moment dat, acele persoane au dispărut în apropierea punctului < Poeni >, cand Marinescu Ion, Jubleanu Constantin […] traversau o poieniță, au fost somati de pe malul celalalt al râului de organele de securitate. Atunci Jubleanu Constantin care se afla ceva mai în urma și doar apăruse în capătul poieniței, s-a adăpostit la un bloc de piatră din apropiere și a deschis foc asupra organelor respective”.
În schimbul de focuri au murit lt.maj Ghita Alexandru si cap. Ion Băloiu, iar de cealalta parte Constantin Jubleanu a fost rănit în omoplat. Datorită petelor de sange pe care le-a lasat acesta din urmă si datorita unei confuzii datorată staturii sale, Securitatea a crezut că a fost împușcat moral liderul Toma Arnăuțoiu, care însă nu se aflase de față la această confruntare.

Florin Dobrescu