Canalul Morii, în zona străzii Barițiu, urmează să fie redescoperit și reintegrat în arhitectura zonei. Îndepărtarea plăcilor de beton cu care a fost acoperit se va face odată cu modernizarea Parcului Ion Luca Caragiale.

”Canalul Morii: denumirea îi vine de la o mare moară care era situată la confluența actualei străzi Ferdinand cu strada Barițiu, moară care a fost demolată în anul 1933. Dar, cred că denumirea mai bună este Canalul Morilor, pentru că au mai fost mori pe acest curs de apă.

În perioada interbelică și chiar mai devreme, în perioada antebelică, existau pe mal cabine de schimb și era folosit ca un loc de divertisment. Se făcea baie în acest Canal al Morilor”, scrie Vladimir Bogosavlievici.

Istoricul Vladimir Bogosavlievici a rememorat rolul pe care Canalul Morii l-a avut într-un trecut nu prea îndepărtat în viața Clujului.

Acest curs de apă a fost acoperit cu dale de beton în zona străzii Barițiu în anii 1986 – ’87. Decizia a fost luată de autoritățile comuniste în momentul când au construit linia de tramvai între cartierul Mănăștur și zona industrială a orașului.

Administrația locală are în plan ca, în următorii doi ani, Canalul Morii să fie reintegrat în arhitectura zonei centrale a orașului, titrează Radio Cluj.

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, arată că dezvelirea Canalului Morii în zona străzii Barițiu se va face odată cu modernizarea Parcului Ion Luca Caragiale.

NapocaNews