Măsurile de securitate au fost mereu importante când vine vorba de world wide web. Însă, Cambridge Analytica a fost contextul perfect prin care importanta securității datelor și siguranța online a primit atenția justă. A devenit o preocupare prioritară nu doar pentru public, dar cu precădere și pentru cei din domeniul software development-ului și IT outsourcing-ului.

La scurt timp, noi reglementări legislative au fost implementate ca o consecință a acestui eveniment. În proces, s-a căutat sursa primordială ajungându-se la o privire mai atentă la procesul de software development. Securitatea in IT trebuie să joace un rol integrat în proces la fiecare pas, mai ales acum când viața și munca ni s-au mutat aproape cu totul în online. Circulația datelor a crescut considerabil și posibile breșe de securitate sunt doar la un click distanță, uneori. În acest context, DevSecOps (Development Security Operations) aduc un nou mindset necesar care trebuie să fie prioritar oricărei acțiuni în procesul de dezvoltare a software-ului.

DevSecOps – trilogia “sfântă

Development, security, operations – aceasta este ordinea naturală în lanțul procesului de software development. Este menit să creeze un cadru de lucru care împarte responsabilitatea măsurilor de securitate pe parcursul întregului ciclu de dezvoltare. Pentru a restructura mindsetul celor implicați, ei trebuie să fie conștienți că nivelurile de securitate se aplică la fiecare pas și în același timp, să păstreze viteza procesului de dezvoltare în parametrii stabiliți.

Cum am menționat anterior, mișcarea masivă din online, din cauza auto-izolării impuse poate deveni un tărâm al oportunităților pentru hackeri. În orice moment de vulnerabilitate, ei pot insera programe malware în procesul de development, care pot ajunge ulterior în aplicații sau device-uri și chiar la userul final. Acest lucru afectează întregul lanț de stakeholderi, să nu mai menționăm efectele asupra imaginii companiei creatoare.

Prin urmare, ca o măsură de precauție într-un astfel de scenariu, mindsetul bazat pe DevSecOps are nevoie de integrare în workflow-ul procesului de development și nu mai târziu. Modelul după care se lucra anterior era cel “waterfall”, dar odată cu abordarea Agile a proiectelor, nu mai este nevoie de așteptare. Integrarea se poate face ușor încă de la început prin practici de codare securizate și testare automată. Este cel mai bun mod de a evita eliberarea de cod cu vulnerabilități care, ulterior, se pot transforma în breșe de date.

Respectă lanțul DevSecOps și vei reduce considerabil posibilitatea unui atac cibernetic.

Ce beneficii poate avea organizația ta

La o primă vedere, beneficiile DevSecOps sunt de bază, deși cu un impact foarte mare dacă vezi imaginea de ansamblu. Să nu uităm ce ușor o breșă de securitate poate pune pe hold luni de zile de muncă și te poate face să pierzi bani sau mai rău, un client. Soluția este să crești procesul de automatizare pe parcursul procesului de dezvoltare și livrare. Va ajuta să elimini greșeli și să reduci riscul de atacuri cibernetice. Totodată, aceste măsuri te pot ajuta la dezvoltarea unui software mult mai ușor de adaptat la standardele industriei, scăderea costurilor și livrarea pe piață a produsului.

Fiecare organizație ar trebui să ia în considerare să aducă toți developerii sub aceeași umbrelă când vine vorba de măsuri de securitate aplicate la întreaga paletă de tehnologii. Construirea unor layere de securitate în aplicația soft este mult mai eficientă decât inserarea ulterioară acestora în structura creată, unde ar fi mai greu de adaptat.

Stabilirea workflow-ului DevSecOps

Infrastructura în peisajul IT a suferit transformări exponențiale și schimbări în ultimii ani. Lucrăm cu platforme cloud computing, big data și aplicații care au un impact major asupra companiilor și organizațiilor care apelează la firmele de IT outsourcing pentru colaborări cu scopul de a ajunge la un proces mai rapid de digitalizare. Așadar, în acest nou context, să dai atenție la detalii precum dezvoltarea software-ului este tot mai importantă. De aceea abordarea DevSecOps vine cu operațiuni și măsuri de securitate în același proces.

Dacă nu ai folosit acest mindset până acum, mai jos găsești o serie de bune practici care te pot ajuta să introduci această nouă metodă de lucru:

  • Testarea automată – viteza de livrare nu trebuie scăzută – știm regula! Așa că, pentru a evita asta, testarea automată este cheia. Introdu-o cât mai devreme în procesul de dezvoltare și vei putea să identifici probleme suficient de repede încât să nu încetinești procesul de dezvoltare.
  • Gândește la scară mică – înainte să fi intrigat/ă de exprimare, referirea este la introducerea noului mindset prin mici schimbări în procesul de lucru, mai ușor de adoptat și de digerat, prin tool-uri noi.
  • Trainingul este esențial – Explică echipei cât mai clar ce măsuri de securitate să urmeze și importanța lor. Uneori developerii nici nu realizează că codează într-un mod nesecurizat, fiind focusați pe viteză și livrare.
  • Adu-I pe toți în aceeași barcă – În procesul clasic de software development și chiar în cel Agile, developerii și testerii tind să-și arunce reciproc vina pentru diverse erori. Această nouă abordare împarte la toți responsabilitatea securității produsului.

Mai bine în siguranță decât vulnerabil

Știi cum se spune – cel mai bun mod de a evita o problemă este să nu o ai din start. Nu este departe de adevăr. Utilizarea unui volum mare de big data, munca în cloud și cu open-source software poate fi atât un privilegiu cât și o inconveniență. Avem acces facil la tehnologie, dar totodată pășim pe un teren periculos.

Companiile de software development și IT outsourcing au nevoie să-și întărească procesele când vine vorba de securitatea proceselor, să-și asigure clienții că la sfârșitul zilei, produsul eliberat pe piață este sigur în fața unor atacuri sau amenințări cibernetice.

Mindsetul creat de DevSecOps este plasa de siguranță a soft-ului tău menită să elimine posibilitatea de apariție a vulnerabilităților.

NapocaNews