Ambasadorul României la Minsk a mers miercuri dimineaţă să viziteze, alături de colegi din Uniunea Europeană, una din reprezentantele opoziţiei din Belarus, scriitoarea Svetlana Aleksievici, laureată cu premiul Nobel pentru Literatură, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

„Aţi menţionat Belarus. Pentru că vorbim de încălcări ale drepturilor omului, azi dimineaţă, ambasadorul nostru la Minsk, conform instrucţiunilor mele, a mers, alături de colegi ai săi din UE, să o viziteze pe una dintre faimoasele reprezentate ale opoziţiei – Svetlana Aleksievici, câştigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură, pentru a se asigura că drepturile omului sunt respectate şi cred că trebuie să continuăm să facem presiuni la adresa regimului, pentru a avea un dialog deschis cu opoziţia şi nu prin mijloace represive”, a spus şeful diplomaţiei române.

Scriitoare şi jurnalistă, Svetlana Aleksievici, născută în Belarus, a primit premiul Nobel pentru Literatură în 2015. Opera sa documentează mărturii ale adulţilor care în vremea celui de-Al Doilea Război Mondial erau copii („Ultimii martori”), ale soldaţii sovietici din războiul din Afganistan („Soldaţii de zinc”), ale femeilor ce au luptat în al Doilea Război Mondial („Războiul nu are chip de femeie”) sau ale supravieţuitorilor celei mai mari catastrofe nucleare din istorie („Dezastrul de la Cernobîl”). Este una din opozantele regimului de la Minsk.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko s-a referit pentru prima oară la o viitoare dezbatere cu privire la eventuale alegeri prezidenţiale anticipate, dar a refuzat să propună un calendar, apreciind că acest scrutin va depinde de proiectul său de reformă constituţională, relatează miercuri AFP.

‘Dacă schimbăm Constituţia, atunci aceasta va trebui să prevadă alegeri prezidenţiale. Înclin spre alegeri prezidenţiale anticipate, nu exclud’ această posibilitate, a declarat Lukaşenko într-un interviu pentru mass-media ruse difuzat miercuri, explicând că tema va face obiectul unei dezbateri în cadrul unei ‘Adunări Populare Panbelaruse’ care va avea loc în decembrie sau în ianuarie.

‘Nu vorbesc despre un calendar, căci trebuie să adoptăm Constituţia, să organizăm mai întâi alegeri locale’, a adăugat el.

Confruntat cu manifestaţii de o amploare fără precedent din august, de la realegerea controversată în funcţie pentru al şaselea mandat prezidenţial, Lukaşenko refuză orice negociere cu contestatarii, evocând doar un proiect vag de reformă constituţională care ar reduce puţin din imensele prerogative ale şefului statului.

În interviul citat de AFP, el a declarat că nu va pleca sub presiune: ‘Nu sunt un laş, nu îmi este frică. Nu am fugit şi nu voi fugi. Şi nici copiii mei nu vor pleca nicăieri’.

Aproape toate personalităţile de prim-plan ale opoziţiei din Belarus au fost arestate sau constrânse să ia calea exilului în ultimele săptămâni. Mobilizarea în stradă nu şi-a pierdut suflul: peste 100.000 de persoane au manifestat duminica trecută, pentru a patra săptămână consecutiv, cerând plecarea lui Lukaşenko.

NapocaNews