Un proiect pilot de prescripţii culturale. În această toamnă, Centrul Cultural Clujean, prin proiectul european Art & Well-being, testează o versiune pilot a prescripţiilor culturale, sub forma unor ateliere creative adresate persoanelor cu simptome de burnout.

Prescripţiile culturale sunt un model de intervenţie care susţine persoanele care se confruntă cu diferite afecţiuni să înţeleagă şi să-şi gestioneze stările, folosind arta. Diferite modele de prescripţii culturale au fost testate cu succes în alte ţări, cum ar fi Marea Britanie şi ţările nordice.

Designul atelierelor creative concepute pentru proiectul de prescripţii culturale dezvoltat la Cluj-Napoca a fost realizat de o echipă de experţi şi cercetători în domeniul artei şi al sănătăţii, pe baza rezultatelor studiilor de specialitate. Atelierele vor fi facilitate de artişti din echipa Create.Act.Enjoy, asociaţie cunoscută pentru programul de Terapie prin artă, desfăşurat în spitale şi alte instituţii din ţară.

Atelierele se vor derula pe parcursul a şapte sesiuni în cadrul cărora participanţii vor avea ocazia să vorbească despre burnout şi să comunice cu ceilalţi despre cum se simt, dar şi să-şi însuşească diverse instrumente creative din domeniile teatru, improvizaţie, film, fotografie sau muzică pentru a-şi cultiva starea de bine. Sesiunile vor avea loc în perioada 5 octombrie – 16 noiembrie şi vor fi oferite în limba română.

Participarea este gratuită urmând să fie selectaţi 12 participanţi care vor fi invitaţi să facă parte din cercetările efectuate în cadrul acestui proiect pilot. Fiind vorba despre un program care acum este in faza de pilotare cercetarea şi evaluare joacă un rol cheie în întregul proces.

Prescripţiile culturale sunt implementate de Centrul Cultural Clujean în cadrul proiectului Spaţiu Interior, prin Art & Well-being, o iniţiativă care explorează relaţia dintre participarea culturală şi sănătatea fizică, emoţională şi mentală. Proiectul Art & Well-being este cofinanţat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene.

Centrul Cultural Clujean este o organizaţie non-guvernamentală de cultură şi dezvoltare durabilă care crede într-un oraş pe care cultura îl face prezent şi uman. Misiunea sa este de a mobiliza cultura pentru a contribui la transformare socială şi dezvoltare durabilă. Proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei, al Consiliului Local Cluj-Napoca şi al Consiliului Judeţean Cluj.

NapocaNews