Tratamentul cu plasmă a devenit o necesitate în cazul bolnavilor de Covid-19 aflaţi în stare critică. Medicii semnalează faptul că mulţi dintre cei care s-au vindecat de acest virus şi s-au imunizat au o reţinere în a dona plasmă, ceea ce face ca mulţi pacienţi aflaţi într-o stare avansată a bolii să nu poată fi trataţi corespunzător, titrează Radio Cluj.

Situaţia este delicată la nivelul întregii ţări pentru că până în momentul de faţă au beneficiat de acest tratament destul de puţini pacienţi în raport cu numărul mare de cazuri grave de infectare cu SARS-COV-2.

Conform unor date furnizate de directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină, Adriana Sime, numărul donatorilor de plasmă convalescentă este mic şi la nivelul judeţului Cluj:

Numărul donatorilor de plasmă convalescentă Covid în Centrul Regional de Transfuzie Cluj este destul de redus. Noi obţinem această plasmă dintr-o donare de sânge standard pe care o procesăm. De la începutul pandemiei şi până acum au donat aproximativ 20 de persoane.

Numărul donatorilor nu acoperă necesarul pacienţilor aflaţi în stare critică, motiv pentru care medicii sunt nevoiţi să aplice protocolul de prioritizare a celor care pot beneficia de tratamentul cu plasmă.

NapocaNews