Plenul Curții Constituționale, a respins, joi, ca neîntemeiată, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecția de neconstituționalitate formulată de președintele Klaus Iohannis privind legea care prevede că în şcoli se vor derula, doar cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, programe de „educaţie pentru viaţă”, inclusiv de educaţie sanitară, elimininând sintagma „educație sexuală”.

Cu majoritate de voturi, judecătorii CCR au decis că este constituțională, în raport cu criticile formulate, Legea pentru modificarea și completarea Legii nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Obiecția de neconstituționalitate a Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.272/2004 privind protectia și promovarea drepturilor copilului, aflată joi pe rolul CCR, a fost trimisă de președintele României în 24 iunie, după ce actul normativ fusese votat de Camera Deputaților, for decizional, în 3 iunie, după fusese adoptat tacit în Senat în octombrie 2019.

Conform textului modificat de deputați și trimis spre promulgare, are este înlocuită sintagma „educație sexuală” din lege cu expresia „educație sanitară”. Derularea acestor programe ar urma să se facă doar cu acordul scris al părinților, potrivit legii votate de parlamentari.

Adoptarea legii în această formă a provocat o serie de reacții în rândul societății civile, respectiv de susținere din partea reprezentanților Coaliției pentru familie, dar critice din partea celor care oferă suport psihologic și cursuri de calificare tinerelor care devin mame în adolescență.

Într-un chestionar realizat de Asociația Dream Project România, făcut public după ce președintele a contestat legea la CCR, la întrebarea „Sunteți de acord cu aplicarea obligatorie în grădinițe, școli și licee a programelor de educaţie pentru viaţă şi pentru sănătate, inclusiv educaţie sexuală?”, 84,7% dintre respondenți sunt de acord ca programele de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală, să fie introduse obligatoriu în școli. Procentul se împarte totuși în două categorii: a celor care susțin fără echivoc, 54,1%, și a celor care condiționează obligativitatea de date suplimentare precum conținutul programei și pregătirea celor care livrează informația, în proporție de 30,6%.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Iulian Cristache, susținea, în iunie, după adoptarea legii, că elevii au nevoie de educație sexuală, deși termenul nu este „adecvat”. El spune că aceste noțiuni trebuie predate de profesioniști, nu de profesori de sport sau matematică.

NapocaNews