Duminică, în fața bisericilor au avut loc mai multe acte de asediu, violență și intoleranță care au constrâns poliția să intervină pentru a proteja lăcașurile de cult. Așa ceva nu se văzuse niciodată în patria lui Wojtyla.

Luni dimineață, președintele episcopiei poloneze și-a exprimat îngrijorarea. Arhiepiscopul Stanisław Gądecki i-a îndemnat pe polonezi să își exprime opiniile „într-un mod acceptabil din punct de vedere social, respectând demnitatea fiecărei ființe umane”.

De asemenea, Gadecki a reamintit că poziția Bisericii privind dreptul la viață este neschimbată și este cunoscută public.

Arhiepiscopul a citat enciclica Evangelium Vitae a Sfântului Ioan Paul al II-lea, subliniind că „decizia deliberată de a priva o ființă umană nevinovată de dreptul la viață este mereu malefică din punct de vedere moral și nu poate fi niciodată legitimă”.

Și că „nimeni şi nimic nu poate permite în vreun fel uciderea unei ființe umane nevinovate, fie că este vorba de un făt sau un embrion, un nou-născut sau un adult, o persoană în vârstă, o persoană afectată de o boală incurabilă sau o persoană aflată la sfârşitul vieţii. Nicio autoritate nu poate recomanda sau permite în mod legitim o astfel de acțiune”.

Episcopii le-au explicat manifestanților că nu biserica este cea care adoptă legile în Polonia și nu este de competența episcopilor să decidă dacă legislația poloneză este sau nu conformă, scrie Il Messaggero.

„Fiecare om trebuie protejat de la concepție, până la moartea naturală. În acest sens, Biserica, așa cum spune adesea Papa Francisc, nu poate face compromisuri, deoarece s-ar face vinovată de cultura respingerii, atât de răspândită astăzi, cea care îi afectează mereu pe cei mai nevoiași și vulnerabili”.

NapocaNews