În anul în care încet, încet suntem obligați să ne adaptăm la o realitate care cu câteva luni în urmă părea de neconceput, un efect pozitiv se poate vedea în creativitatea semenilor noştri, mai ales a celora care își desfășoară activitatea în zona cultural-educativă. În acest caz este vorba despre organizatorii Astra Film Festival Sibiu care au regândit ediția cu numărul 27 cu desfășurare atât online cât și outdoor.

Ediția offline a avut loc în intervalul 4-13 septembrie la Muzeul Astra și în centrul istoric al Sibiului în spații special amenajate pentru vizionarea filmelor și desfășurării evenimentelor speciale. Filmele documentare proiectate au fost încadrate în mai multe categorii: Competiție România, Cine-Voci documentare, Doc-Ro, Valuri AFF, Evenimente, Valuri AFF și Retro AFF. În cadrul Competiției România au fost prezentate 11 povești jurizate de 3 reprezentanți ai industriei cinematografice. Cei 3 membri ai juriului (Ștefan Dobroiu, Oana Giurgiu și Steve Rickinson) au acordat premiile ediției. Poveștile premiate au fost: Cel mai bun film al Competiției România-Josefin&Florin (r. Ellen Fiske, Joanna Karlberg • Suedia • 2019), Mențiunea specială a juriului – Așteptați răspunsul operatorului (r. Pavel Cuzuioc • Austria • 2020), Premiul pentru regie – Totul nu va fi bine (r. Adrian Pirvu, Helena Maksyom • Romania, Ucraina). Premiul Publicului a fost acorda filmului Tatăl nostru (r. Andrei Dăscălescu • Romania • 2020)

ASTRA FILM FESTIVAL ONLINE se va desfășura între 16 – 25 octombrie prin intermediul platformei festivalului, https://www.astrafilm.ro/. Filmele prezentate sunt împărțite în mai multe secțiuni: Voci emergente ale documentarului și Europa Centrală & de Est (secțiuni competiționale), selecție de filme din Competiția România și AFF Memorabilă. Toate filmele disponibile pentru vizionare online vor fi accesibile pe platformă pe toată perioada festivalului pentru publicul aflat oriunde pe teritoriul României. Unele producții vor putea fi accesate și după încheierea perioadei oficiale a festivalului. AFF ONLINE găzduiește și un program dedicat industriei, care cuprinde o serie de activități cu desfășurare în mediul virtual: Astra Film Lab, cu 11 proiecte de documentar aflate în diferite stadii de realizare, care beneficiază de tutoring și expunere în fața unui grup de reputați experți internaționali, paneluri, prezentări și întâlniri virtuale.

Alina Maria Iuga