Avocatul Daniel Ionașcu a atacat în instanță hotărârile comitetelor pentru situații de urgență privind blocarea accesului la Hramul Sfintei Parascheva și la alte manifestări religioase din toată țara. Este vorba atât de Hotărârea CJSU Iași nr. 35/2020, cât și de Hotărârea CNSU nr. 47/2020, aceasta din urmă extinzând îngrădirea libertății religioase la nivelul întregii țări.

Potrivit avocatului Ionașcu, citat de Lumea Justiției, hotărârile respective „încalcă grav drepturile fundamentale și dispozițiile legale privind organizarea BOR… Măsurile-s nelegale, nu-s necesare și n-au fost justificate transparent, argumentat și nediscriminatoriu. Simpla referire la necesitatea limitării transmiterii SARS-CoV-2 nu poate constitui o motivare pertinentă”, a explicat Daniel Ionașcu pentru Lumea Justiției.

Avocatul Ionașcu a mai declarat pentru Lumea Justitiei că oricine este interesat poate depune acțiune în instanță ca să solicite daune morale, din cauza acestui grav atentat la libertatea religioasă, comis de către guvernul Ludovic Orban. „În plus, eu va întreb asa: cât de competent este acest cabinet Orban sa guverneze, în contextul în care de nenumărate ori Curtea Constituțională a României a desființat ordonanțele emise de Guvern?”, a adăugat acesta.

Daniel Ionașcu a depus luni, 12 octombrie 2020, o acțiune la Curtea de Apel București prin care solicită anularea celor doua hotărâri sus-menționate, argumentând în detaliu de ce ele încalcă atât Constituția României, cât și Convenția Europeană a Drepturilor Omului și bogata jurisprudență CEDO în materie de libertate religioasă. În plus, niciunul dintre cele două acte normative infralegale nu este fundamentat științific, adaugă avocatul. De altfel, el atrage atenția că drepturile și libertățile fundamentale nu pot fi îngrădite prin acte infralegale, ci doar prin legi.

Președintele executiv al PPUSL, av. Daniel Ionașcu, cere suspendarea hotărârilor emise de CNSU și CJSU Iași până la soluționarea definitiva a cauzei pe fond.

NapocaNews